Sanatate

SANATATE | Usturoiul negru, proprietăți și beneficii pentru sănătate

Gastronomia asiatică folosește de mult timp Usturoiul negru, însă doar mai recent, varianta fermentată a bulbului este disponibilă în comerţ pe piața Statele Unite şi a Marii Britanii. Mâncat ca o gustare sau folosit ca ingredient în bucătărie, acesta are un gust dulce oţetit şi oferă multe beneficii pentru sănătate.

După fermentarea în recipiente de lut pentru o lună, fără ingrediente adăugate, rezultatul este un căţel gustos cu o cantitate de zece ori mai mare de antioxidanți decât în usturoiul crud. Procesul de măturare creează, de asemenea, S-Arilcisteină, care luptă împotriva celulelor canceroase, împotriva colesterolului, şi creşte conţinutul de polifenoli. Deși ați credea că după ce consumați așa ceva ați emana un miros paragonabil cu mirosul unor ouă de vreo 100 de ani, mirosul este plăcut și nu foarte intens, deci nu este deloc respingător așa cum s-ar crede.

O căutare rapidă arată că usturoi negru este afişat pe meniuri la Bix, Charlie Trotter, Monarch şi Le Bernardin, precum şi în cadrul unor emisiuni precum Top Chef.

Usturoiul negru este în prezent disponibil din unele locaţii de vânzare cu amănuntul San Francisco Bay Area, online, de la Mondo Food (începând de la circa 4 dolari pe ) şi de pe site-ul Usturoiul negru din Marea Britanie, care vinde, de asemenea, pastă neagră şi suc de de usturoi negru.

Odată consumat, acesta oferă toată savoarea şi ceva dulceaţa în plus, fără a lăsa dare de miros în urmă. Nu lasa gust neplăcut şi nici miros, ceea ce îl face foarte căutat, . Din păcate, şi preţul este pe măsură, putând fi cumpărat din supermarketurile britanice la preţul de 5,49 de lire sterline căpăţână.

Usturoiul care face furori mai nou, putând fi consumat fără grijă la întâlnire, nu se deosebeşte cu nimic de soiurile cunoscute, singura diferenţa constând în felul în care este tratat, după ce a fost cules. Practic, acesta se lasă la fermentat, la temperaturi înalte, timp de o lună.

Rezultatul: un usturoi aparent identic, dar negru la interior. Dacă pentru americani şi europeni este o noutate, tehnica este cunoscută de ceva vreme în Thailanda şi Coreea. Pe lângă sosuri şi mâncăruri, adesea este folosit şi în băuturi, pe care le îndulceşte.

Tot mai comun pe piaţa agroalimentară a devenit usturoiul negru, care promite bucătarilor şi consumatorilor, deopotrivă, aceeaşi aromă caracteristică, însă fără a lăsa în urmă respiraţie neplăcută. Ingredientul, folosit de ceva vreme în Tailanda şi Coreea, a devenit un produs comun pe piaţa americană şi cea europeană, având acelaşi gust ca usturoiul obişnuit, însă fără a lăsa în urmă respiraţia urât mirositoare. Procesul prin care s-a ajuns la eliminarea mirosului a presupus fermentarea bulbilor de usturoi standard la temperaturi ridicate, timp de aproximativ o lună.

Dacă la suprafaţa, bulbul arată ca unul obişnuit, odată curăţat acesta este închis la culoare şi prezintă o textură gomoasă. În Asia, acest tip de usturoi este folosit în mai multe sortimente de mâncare, dar şi pentru aromatizarea anumitor băuturi, ca înlocuitor al tamarinului. Ingredientul are un preţ destul de piperat, doi bulbi costând peste cinci euro.

Sursa: efemeride.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page