Sanatate

SANATATE | Seminţele de susan, proprietăţi nebănuite pentru sănătate

Seminţele de susan datează din anul 3.000 înaintea erei noastre fiind cultivate în Assyria, Irakul de astăzi; în India, susanul a fost cultivat încă de acum 4.000 de ani (femeile din Babylon făceau o mixtură cu miere şi seminţe de susan pe care o foloseau pentru a-şi menţine sănătatea şi tinereţea pielii, iar soldaţii romani mâncau acest amestec pentru a avea mai multă energie şi putere). În prezent, cele mai mari ţări exportatoare de susan sunt China şi India.

Cel mai cunoscut tip de seminţe de susan au o culoare ivorie, deschisă, însă există şi seminţe de susan maro, negre şi roşii. Au un gust de nucă, dulceag, care se intensifica dacă sunt uşor prăjite. Seminţele de susan de culoare neagră sunt însă mai puternice ca şi aroma. Un lucru interesant de ştiut este ca seminţele de susan de culoare neagră conţin cu 60% mai mult calciu decât cele albe (acestea din urmă au fost “dezbrăcate” de câteva straturi de înveliş).

Pe cât de mici sunt, pe atât de multe beneficii aduc sănătății. Semințele de susan nu se includ în bucătăria tradițional românească, ci mai mult sub formă de batoane sau chiar pe covrigi. În schimb, vegetarienii includ aceste mici semințe în dieta zilnică datorită faptului că suplinesc funcțiile alimentelor nepermise, precum laptele și carnea.

Seminţele de susan reprezintă o sursă importantă de calciu, fibre şi alte minerale esenţiale pentru sănătatea organismului şi a pielii. Seminţele de susan conţin şi grăsimi sănătoase, necesare pentru buna funcţionare a metabolismului şi a sistemului endocrin.

Citeste mai multe aici!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page