Sanatate

SANATATE | Proprietăți neştiute ale dafinului

Frunzele de dafin dau savoare multor preparate, însă beneficiile acestei plante sunt mult mai mari. Inclusă în diverse remedii, planta ne fereşte de infecţii, ţine diabetul sub control şi menţine sănătatea inimii.

Despre beneficiile acestei plante asupra sănătăţii se cunosc mai puţine. Frunzele de dafin conţin antioxidanţi, vitamine şi acid folic, iar precum şi calciu, potasiu, magneziu, cupru, fier, seleniu şi zinc.

Tratament în caz de diabet

Frunzele de dafin ajută la tratarea diabetului de tip 2, micşorând nivelul zahărului din sânge, al colesterolului şi al trigliceridelor. Pentru obţinerea rezultatului maxim, frunzele uscate trebuie pisate şi consumate timp de 30 de zile (cam 1 frunză pisată pe zi). Nivelul zahărului din sânge scade datorită antioxidanţilor, care stimulează organismul să proceseze insulina mai eficient.

Bun în digestie

Majoritatea problemelor digestive, dar mai ales arsurile la stomac sau flatulenţa pot fi ameliorate  cu un ceai făcut din frunze de dafin.  În cazul indigestiei sau al balonării poţi lua 5 foi de dafin, peste care adaugi un pic de ghimbir şi le fierbi  în 200 ml de apă  până rămâne doar un sfert din cantitate. Adaugi puţină miere şi consumi de două ori pe zi. Poate acţiona şi ca stimulent al poftei de mâncare.

Beneficii asupra inimii

Fitonutrienţii din frunzele de dafin conferă protecţie împotriva atacurilor cerebrale şi infarcturilor. Dacă suferi de boli ale inimii sau de anxietate, poţi fierbe 3 g de frunze de dafin şi 3-4 petale de trandafir în 300 ml de apă, până când rămân doar 75 de ml. Strecori şi bei o dată pe zi.

Indicat în tratarea răcelii

Frunzele de dafin sunt eficiente în lupta cu răceala şi gripa. Dacă suferi de probleme respiratorii, poţi fierbe 500 ml de apă cu 2-3 frunze de dafin. Laşi deoparte 10 minute. Înmoi un prosop sau o cârpă în acest amestec şi laşi fierbinte pe piept. Ceaiul este bun pentru a scădea febra. Dacă simptomele nu se ameliorează, fierbi câteva frunze de dafin în 200 ml de apă până când rămâne doar un sfert din cantitate. Strecori şi bei o dată sau de două ori pe zi.

Ameliorează durerile

Uleiul din frunze de dafin are proprietăţi antiinflamatorii şi ameliorează durerile cauzate de luxaţii, artrită, reumatism. Poţi face o cataplasmă din frunze de dafin şi ricin măcinate pe care o legi în jurul încheieturii care te doare.

Dacă îţi masezi tâmplelele cu acest ulei ai putea scăpa de migrene. Tot pentru dureri de cap, poţi fierbe câteva frunze de dafin în apă pentru câteva minute. Strecori şi bei cât timp este fierbinte. De asemenea, poţi aplica pe frunte o pastă din frunze de dafin.

Pentru un ten tânăr

Dacă vrei să previi apariţia ridurilor şi să te bucuri de un ten tânăr cât mai multă vreme, poţi apela la remedii din frunze de dafin. Fierbi 5 frunze uscate de dafin cu 2 căni de apă, ţinând vasul acoperit.  Apoi dai capacul la o parte şi mai fierbi 2 minute. Torni lichidul într-un vas mai mare, îţi acoperi capul cu un prosop şi stai sub aburi cam un sfert de oră.

Combate mătreaţa

O infuzie cu frunze de dafin este tratamentul eficient împotriva mătreţii. Ceaiul din frunze de dafin este un bun remediu şi în cazul căderii părului. La fel se poate spune şi despre uleiul de dafin, pe care îl poţi aplica după spălarea părului cu şampon şi pe care apoi îl clăteşti cu multă apă.

Sfaturile Click!Sănătate

–    Dacă foloseşti frunze proaspete, spală-le bine înainte

–    Ai grijă când dai copiilor mâncare în care ai pus frunze de dafin. Sunt destul de dure şi s-ar putea îneca.

–    Dacă exagerezi cu consumul de ceai de dafin poţi  suferi de diaree sau ameţeli.

–    Femeile gravide şi cele care alăptează ar trebui să întrebe medicul înainte de a apela la remedii pe bază de frunze de dafin.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page