Sanatate

SANATATE | Hernia inghinală. De ce apare și cum poate fi prevenită

Hernia se produce atunci când un organ iese din poziția sa naturală printr-un orificiu. Aceasta poate să apară oriunde, însă medicii spun că cele mai frecvente hernii sunt: hernia hiatală, hernia de disc, hernia inghinală sau cea ombilicală.

Afecțiunea este numită hernie inghinală fiindcă intestinul alunecă printr-o zonă slabă la nivelul canalului inghinal, în zona sa de deschidere la exterior.

De regulă, hernia inghinală apare ca o umflătură pe una sau pe ambele părți ale abdomenului. Afecțiunea apare de regulă în copilărie, mai rar în viața de adult. Datele statistice arată ca este mult mai frecventă la bărbați decât femei.

Herniile hiatale de mici dimensiuni, descoperite de medic în cadrul unui control de rutină, nu prezintă probleme. Numai cele de dimensiuni mari pot fi responsabile pentru acumularea de alimente și acid la nivelul esofagului, provocând dureri și arsuri

Aceasta patologie poate fi tratată în primul rând prin reducerea factorilor de risc, schimbarea regimului de viață igieno-dietetic. Dacă nu se rezolvă cu ajutorul dietei, atunci se aplează fie la tratament medicamentos, fie la cel chirurgical.

Principalii factori de risc sunt:  

  • Alimentația de tip fast food, mâncarea grasă, semipreparatele, prăjelile.
  • Obezitatea prin presiunea pe care o exercită cavitatea abdominală asupra cavitații toracice.
  • Consumul exagerat de alcool sau de cafea fiindcă vor provoca hiperaciditate.
  • Sedentarismul.

De cele mai multe ori, hernia hiatală este însoțită de reflux gastroesofagian.

Două tipuri de hernie hiatală: indirectă și directă.

Hernie inghinala indirectă, cel mai frecvent tip. Sunt acele hernii congenitale. La un făt de sex masculin, cordonul spermatic și ambele testicule, pornind din abdomen, în mod natural coboară prin canalul inghinal în scrot, sacul care deține testicule. Sunt cazuri în care uneori, intrarea în canalul inghinal nu se închide cum trebuie,  imediat după naștere, iar peretele abdominal are o slăbiciune. Astfel, o parte a  intestinului subțire alunecă prin canalul inghinal, ducând la o hernie. Medicii susțin că la risc sunt copiii născuți prematur, deoarece ei nu stau mult timp în uter și nu li se închide canalul inghinal.

Hernie inghinală directă. Acest tip de hernie este cauzat de degenerarea țesutului conjunctiv al mușchilor abdominali, iar acest aspect duce slăbirea acestora. O hernie directă se dezvoltă în timp din pricina presiunii constante asupra musculaturii.

Principalele simptome ale herniei inghinale:

Apare o umflatură mică, în una sau în ambele părți ale abdomenului care poate crește în dimensiune. Atenție! Umflătura dispare când persoana se află la orizontală. Durerea apare când persoana face sport. Uneori, mai pot fi și simptome precum: senzația de plenitudine în abdomenul superior după mese, prezența stărilor de vomă și de greață.

În ce constă tratamentul:  

De regulă, la adult acestea sunt tratate chirurgical. La sugari și copii, mai rar, în funcție de dimensiunea herniei. Există două tipuri de operații: cea clasică, deschisă și cea modernă, laparoscopică.

Un rol important în are și respectarea unui regim igieno-dietetic. Practic trebuie ca alimentația să fie cu fibre vegetale. De asemenea, se vor evita mesele copioase, cu conținut mare în grăsimi. Sunt de preferat mesele dese și slabe cantitativ. Nu se vor consuma băuturi carbogazoase, cafea sau alcool.  Un rol important îl are și sportul, dar acela care nu necesită o suprasolicitare a musculaturii abdominale prea puternică.

Sursa: www.doctorulzilei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page