Sanatate

SANATATE | Ce trebuie să ştii despre unt

Este gustos şi este folosit la prepararea prăjiturilor, dar şi a unor mâncăruri. Poate fi cosnumat şi pe pâine căci este o sursă importantă de minerale şi vitamine. Iată ce trebuie să mai ştii despre unt!

Conţine minerale şi vitamine esenţiale pentru sănătate

Acest aliment conţine vitamina A (o lingură de unt asigură 11% din necesarul zilnic al acesteia), vitamina D, vitamina B12 şi vitamina K2. Vitamina D ajută la o bună fixare a calciului în oase, în timp ce vitamina A oferă protecţie contra infecţiilor.

Untul este, de asemenea, o sursă importantă de seleniu şi de calciu, minerale esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi pentru sănătatea oaselor. În unt se găseşte şi iod, ceea ce înseamnă că ajută la buna funcţionare a glandei tiroide.

Nu trebuie consumat în exces

Fiind o grăsime de origine animală, untul conţine şi grăsimi saturate, care pot duce la creşterea nivelulului de colesterol din sânge. Mai exact, untul conţine în proporţie de 80 % grăsimi saturate, mononesaturate şi polinesaturate.

Ca să nu îţi pui sănătatea în pericol nu trebuie să exagerezi cu consumul de unt. Specialiştii spun că este indicat să mănânci maximum 10 grame de unt, zilnic.

Te protejează de anumite afecţiuni

Adevărat: în unt se găseşte acid butiric, despre care se spune că ofere protecţie contra unor tipuri de cancer, în special a celui de colon. De asemenea, acest acid gras reduce inflamaţiile la nivelul tubului digestiv, fiind de ajutor celor care suferă de boala Crohn.

Poate fi făcut în casă

Un sortiment de unt mai sănătos decât cel obişnuit din comerț este cel clarificat sau ghee. Acesta se obţine din unt natural, gras, nesărat. Pui untul pe foc mic şi amesteci ușor, cu o lingură de lemn, ca să nu se lipească de fundul cratiţei. Nu trebuie să îndepărtezi spuma care se formează în timpul fierberii.

Când se evaporă toată apa, iei de pe foc şi laşi 10-15 minute. Lichidul care se formează deasupra este untul clarificat. Se depozitează într-un borcan închis etanș. Nu se păstrează în frigider, ci la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Untul clarificat rezistă perioade lungi de timp.

Nu este recomandat în cure de slăbire

În 100 de grame de unt se găsesc 717 calorii, ceea ce înseamnă că este un aliment neprietenos cu silueta. De aceea, este indicat să nu mănânci mai mult de o lingură de unt în fiecare zi.

Sursa: www.clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page