Sanatate

SANATATE | Ce boli pot ascunde durerile de spate. Nu le neglija!

Partea inferioară a spatelui susţine cea mai mare parte a greutăţii corporale şi e cea mai afectată de dureri. Potrivit dr. Ion Manea, în multe cazuri, senzaţiile neplăcute de la nivelul spatelui pot semnala existenţa unor problemele mai grave de sănătate care afectează musculatura, ligamentele, articulaţiile, oasele sau rinichii.

Comparând statisticile din 187 de ţări, cercetătorii americani şi australieni au constatat, recent, că aproape 10% din populaţia lumii, inclusiv copiii, suferă de lombalgii. Mai mult, studiile acestora au arătat că durerile lombare sunt principala cauză a incapacităţii de muncă la scară mondială şi se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă.

– Cea mai frecventă cauză a durerilor de spate este leziunea unui muşchi sau a unui ligament, determinată de o întindere necorespunzătoare, de o greutate corporală excesivă, de ridicarea unor greutăţi sau de dormitul într-o poziţie inconfortabilă. Durerile pot apărea imediat, sub forma unui junghi puternic, sau mai târziu, ca o durere însoţită de amorţeală. În aceste cazuri se recomandă, în general repaos fizic şi căldură locală. Se interzice căratul greutăţilor, statul în picioare sau în frig, iar medicaţia decontracturantă a musculaturii şi antiinflamatorie se prescrie doar de către medic, pentru că medicamentele pot avea efecte secundare, în special gastro-intestinale.

– O altă cauză a acestor dureri poate fi osteoartrita, o problemă de sănătate care constă în degenerarea articulaţiilor şi, implicit, în deteriorarea discurilor dintre vertebrele coloanei. Problema poate fi tratată numai de către medicii specialişti în urma unor investigaţii amănunţite.

– Hernia de disc, acea rupere a unui disc intervetebral determinată de presiunile create asupra coloanei, care includ efortul fizic intens sau traumele, poate cauza dureri de spate. De multe ori, în astfel de cazuri este afectat nervul sciatic, iar durerile sunt puternice la nivelul părţii inferioare a spatelui, feselor şi membrelor inferioare. În fază acută, se recomandă prezentarea de urgenţă la medic, iar în recuperare, şedinţe regulate de fizioterapie, elongaţii, mobilizare vertebrală şi masaj terapeutic. Pentru stabilizarea musculaturii coloanei se utilizează sistemul David şi kinetoterapia. În cazurile grave, atunci când examenele RMN o indică, poate fi necesară şi intervenţia chirurgicală.

– Fibromialgia, o afecţiune cronică manifestată prin oboseală, depresie şi dureri musculare, ale ligamentelor sau ale tendoanelor în cel puţin 11 din cele 18 puncte sensibile din zona coatelor, a spatelui, a cefei, a genunchilor sau a şoldurilor, reprezintă, de asemenea, o posibilă cauza a durerilor de spate. În astfel de cazuri doar medicul poate prescrie un tratament, în funcţie de fiecare caz în parte.

– Osteoporoza cauzează, o dată cu înaintarea în vârstă, o scădere a rezistenţei oaselor. Pe fondul acestei fragilitati, întinderile zilnice, ridicarea unei oale, căratul unei sacoşe de la piaţă sau o căzătură pot determina fracturarea oaselor slăbite. Problema poate fi remediată printr-un tratament adecvat şi prin intervenţie chirurgicală.

– O infecţie, diabetul, o boală a rinichilor sau metastazele osoase ale diferitelor cancere pot fi, în cazuri ceva mai rare, cauze ale durerilor de spate. Acestea se depistează însă prin investigaţii suplimentare şi se tratează doar la recomandarea medicului. „Cum toate aceste posibile cauze ale durerilor sunt greu de stabilit de cineva care nu e de specialitate, este bine să mergeţi la medic atunci când problemele se acutizează, pentru a primi tratamentul potrivit”, apreciază dr. Ion Manea

Sursa: https://www.doctorulzilei.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page