Sanatate

SANATATE | Alimentatia potrivita pentru sanatatea ficatului

Ficatul este acel organ care ajuta la detoxifierea organismului si la prevenirea bolilor. Acesta curata sangele de toxine in fiecare minut, insa pentru a da randamentul maxim, este necesara o alimentatie sanatoasa . Asa ca, iata o lista cu alimentele care ii priesc ficatului, dar si cu cele care il imbolnavesc.
Alimente bune pentru ficat

Legumele si fructele
Legumele, in special cele verzi precum varza, conopida, ardeiul gras, spanacul, salata verde si sfecla contribuie simtitor la protejarea si imbunatatirea activitatii ficatului. Aceste legume, naturale si pline de vitamine ajuta ficatul sa dea randamentul maxim.

De asemenea, ficatului ii priesc portocalele, fructele de padure si grapefruit-urile, dar si alte fructe pline de vitamine.

Cerealele sunt inca un aliment sanatos pentru ficatul tau si cu ajutorul caruia reuseste sa functioneze cat mai bine.

Carnea slaba
Pentru a se mentine sanatos, organismul tau, implicit ficatul, are nevoie de proteine, pentru a favoriza regenerarea celulei hepatice. Este o greseala sa se elimine din alimentatie carnea, o sursa importanta de proteine. Insa, se recomanda carnea slaba de peste sau pui, preparata prin fierbere sau la gratar, in niciun caz prajita. O alta sursa importanta de proteine sunt fructele de mare, insa atentie la grasimile pe care acestea le contin.

Ceaiurile de plante
apa plata cu lamaie si ceaiul verde, de papadie sau anghinare fac parte din categoria lichidelor detoxifiante, pe care ficatul le agreaza. Este indicat sa bei cel putin 1.5 litri de lichide pe zi pentru a-ti pastra ficatul sanatos.

De retinut: Alimentele prezentate mai sus poti fi consumate oricum, insa nu prajite. Sunt recomandate crude (acolo unde este cazul) fierte, coapte sau pregatite la gratar.

Alimente nocive pentru ficat:

Mancarurile prajite
Carnea prajita in ulei sau orice alte alimente prajite supun ficatul unui efort foarte mare in incercarea sa de a lupta cu toxinele. Acelasi lucru se poate spune despre mezeluri si afumaturi.
Grasimi

Grasimile sunt total contraindicate daca vrei sa iti protejezi ficatul. Fie ca este vorba din grasimile din lactatele sau carne, ficatul are intotdeauna de suferit dupa consumarea lor. De asemenea, si ciorbele sau supele cu continut ridicat de grasime sunt nerecomandate.

Alcoolul si tutunul
Consumul mare de bauturi alcoolice este extrem de nociv ficatului. In timp si pe fondul unor afectiuni mai vechi (hepatita) ficatul poate suferi boli grave precum ciroza sau cancerul.

Alte alimente interzise:
Ciorbe: de burta, cu afumatura, de porc;
Legume: ardei iute, ridichi, ceapa, telina, praz si muraturile;
Condimente: piper, boia, mustar, otet;
Oua: prajite sau omleta;
Bauturi: bauturile acidulate, cele care contin cofeina, tariile.

Sursa: www.sanatate.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page