Sanatate

SANATATE | Ai anemie? Iată ce leacuri te pot ajuta!

Dintre secretele bunicii, leacurile pentru tratarea anemiei sunt la loc de cinste. Află din rândurile de mai jos care sunt remediile farmaciei verzi care cresc nivelul fierului din sânge!

Senzaţia de slăbiciune, durerile de cap şi starea continuă de somnolenţă, specifice anemiei, afectează multe persoane mai ales primăvara și toamna. Dintre tipurile de anemie, cea feriprivă, cauzată de lipsa acută de fier, este şi cea mai frecventă. Pentru tratarea ei poţi apela la remediile din plante, pe care le poţi utiliza sub formă de ceaiuri, tincturi şi de macerate, recunoscute pentru efectul lor tonic şi remineralizant.

Urzica „reface” pierderile

Dintre „medicamentele” naturii, fitoterapeuţii recomandă pentru tratarea anemiei remediile din urzică. Consumate pe perioade mai lungi de timp, leacurile din urzică ajută la îmbunătăţirea tonusului şi ameliorarea stărilor de oboseală şi de epuizare.

Prepară un amestec din următoarele: 20 g frunze de urzică, 10 g măcriş iepuresc şi 10 g patlagină. Pune plantele într-un litru de apă rece şi lasă-le la macerat timp de 12 ore, după care pui amestecul la fiert timp de 10 minute. La sfârșit, amestecă cu 2-3 linguri de miere. Lasă să se răcească, fitrează şi bea câte o cană pe zi de macerat, timp de trei săptămâni.

Şi sucul proaspăt de urzică este un bun tratament în cazul anemiei. Pune la fiert într-un litru de apă o mână de urzici proaspete şi lasă să fiarbă timp de 10 minute, după care strecoară şi bea sucul obţinut pe parcursul zilei. Urmează tratamentul timp de două-trei săptămâni.

Creţişoara reduce starea de slăbiciune

Cunoscută şi sub denumirea populară de creţărel sau umbra muntelui, creţişoara este o altă plantă recomandată în tratarea simptomelor anemiei, datorită compoziţiei sale bogate în săruri minerale. Ceaiul din creţişoară îl prepari dintr-o lingură de plantă (părţile aeriene şi subterane) la 250 ml de apă fierbinte.

Pune apa la fiert şi adaugă când ea clocoteşte lingura de plantă. Fierbe ceaiul timp de 10-15 minute, după care lasă-l să se răcească, strecoară şi bea câte 3 căni pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara. Urmează cura timp 20 de zile.

Ţintaura, medicament natural pentru anemie

În cazul carenţei de fier sunt recomandate şi remediile din ţintaură (fierea pământului), care conţin săruri minerale şi au efect vitaminizant. Prepară infuzia din 15-30 g de plantă la 500 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit pentru 10-15 minute, filtrează şi bea câte un sfert de cană înaintea meselor principale din zi, timp de o lună.

Din ţintaură mai poţi încerca şi vinul: 60 g de plantă mărunţită pe care le laşi la macerat într-un litru de vin roşu timp de opt zile. Bea câte un păhărel înaintea meselor principale timp de două săptămâni. În cazul anemiei mai poţi încerca şi extractul de ţintaură, pe care îl procuri din magazinele naturiste şi din care iei câte 2-4 g pe zi până la reducerea simptomelor.

Siropul din cătina, porţia zilnică de vitamine

Un alt remediu remineralizant recomandat în cazul anemiilor cauzate de lipsa de fier este şi cătina albă. Datorită compoziţiei sale bogate în polivitamine şi săruri minerale, cătina albă are efect tonic general asupra organismului. Ceaiul îl prepari dintr-o linguriţă de fructe zdrobite la 200 ml de apă clocotită.

Lasă vasul acoperit până la răcire, după care filtrează şi  bea câte 3 căni pe zi, timp de o şase săptămâni. La fel de bune sunt şi fructele proaspete, din care iei câte 20-30 g pe zi, fie siropul de cătină pe care îl prepari din 500 g de fructe şi 800 g de miere de albine. Spală bine fructele, pasează-le cu o furculiţă, după care umple mai mule borcane cam pe trei sferturi.

Pune mierea deasupra , amestecă fructele cu mierea, pune capcul şi păstrează la frigider. Ia câte 2 linguriţe de sirop dimineaţa, timp de o lună de zile.

Maceratul din genţiană înlătură oboseala

Pentru a trata starea continuă de oboseală, cauzată de anemie, încearcă remediile din genţiană, care au acţiune tonică datorită substanţelor amare din plantă. Pune 10 g de rădăcină pisată de genţiană în jumătate de litru de apă caldă şi lasă la macert timp de 24 de ore. Bea câte o ceaşcă de macerat înainte de mese cu un sfert de oră, timp de trei săptămâni.

Eficient în cazul anemiei este şi decoctul pe care îl prepari dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă. Pune vasul pe foc mic, fierbe timp de 10-15 minute, după care filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, înainte de mese, timp de  două săptămâni. Pentru ameliorarea stării de oboseală şi pentru a stimula pofta de mâncare este indicată şi tinctura de genţiană.

Adaugă 15 g de rădăcină de genţiană în 100 ml de alcool de 70 de grade  şi păstrează amestecul într-o sticlă de culoare închisă, la temperatura camerei. Ia câte 20 de picături de tinctură pe zi în puţină apă, înainte de masă.

INFO: Pentru tratarea anemiei bea câte două pahare pe zi de suc proaspăt de varză, de spanac, de pătrunjel sau de pere.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page