ECONOMIC

Românii vor plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin începând cu 30 noiembrie 2023. Cum pot recupera aceşti bani

Sistemul de garanţie-returnare, care îi va obliga pe români să plătească o garanţie pentru fiecare băutură cumpărată la flacon, sticlă sau doză metalică, intră în vigoare din 30 noiembrie 2023, după ce a fost amânat de mai multe ori. Nu este o nouă taxă, ci o garanţie pe care o vom primi înapoi când returnăm ambalajul.

Românii vor plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin începând cu 30 noiembrie 2023. Cum pot recupera aceşti bani

Românii vor plăti 50 de bani în plus la fiecare băutură cumpărată din magazin începând cu 30 noiembrie 2023. Cei care vor cumpăra băuturi vor trebui să achite magazinului o garanție de 0,50 lei pentru fiecare ambalaj primar nereutilizabil din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Consumatorii vor primi garanția înapoi, dacă vor returna ambalajele în mod corespunzător. În primele zile din decembrie vor fi puține ambalaje SGR, dar numărul lor va tot crește.

Sistemul Garanţie-Returnare este cel mai mare proiect strategic și de economie circulară din România. Programul își propune să contribuie la atingerea ratelor de colectare pe care România s-a angajat să le îndeplinească, progresiv în următorii ani: 65% deşeuri din sticlă, 65% din plastic şi 65% din metal până la finalul anului viitor. „Pe30 noiembrie trebuie sa introducem primul pet, prima doza de aluminiu sau prima sticla intr un astfel de aparat”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

SGV cuprinde ambalajele de băuturi îmbuteliate (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, mixuri de băuturi). Vor fi acceptate doar ambalajele cu logo-ul SGR și codul de bare pentru colectarea automată. Un lucru foarte important: pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific SGR și cu un cod de bare. Cele care nu au logo-ul nu sunt acceptate, scrie hotnews.ro.

După golirea ambalajului, consumatorul îl va putea returna în orice punct special amenajat de către comercianți, adică în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi nevoie ca acesta să prezinte bonul fiscal sau să returneze produsul în magazinul din care a fost inițial achiziționat. Comercianții vor avea libertatea de a decide asupra tipului de colectare: automat sau manual, în funcție de fluxul de consumatori al fiecăruia. Vor fi acceptate ambalajele goale, neturtite și cu eticheta intactă. Așadar, fără doze sau PET-uri turtite sau cu băutură rămasă în ele!

Până pe 28 februarie 2023, toţi comercianţii din România au fost obligaţi să se înregistreze în platforma anume creată de RetuRO, fiind pasibili de amenzi între 20.000 şi 40.000 lei de la Garda de Mediu dacă nu au făcut-o.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page