AgriculturaLocal

Protest al transportatorilor și fermierilor botoșăneni – FOTO&VIDEO

Transportatorii și fermierii botoșăneni s-au alăturat, miercuri, protestului spontan organizat la nivel național. Circulația rutieră pe traseulLebăda- Bd. Mihai Eminescu – Petru Rareș – Maior Ignat – M. Kogălniceanu – Pacea – giratoriu Premier – Dedeman s-a desfășurat îngreunat, cu viteză foarte redusă, pe alocuri blocându-se.

„Ne-am adunat astăzi cu mic, cu mare, ca să atragem atenția celor care ne conduc pentru că suntem într-un impas foarte mare, din cauza plăților, avem prețuri foarte mici la cereale și din acest motiv putem spune că agricultura chiar este în comă. Deci nu se mai poate, nu se mai poate. Dacă vor să înțeleagă, noi am ieșit pașnic. Nu facem nimic ca să deranjăm, cooperăm, însă dacă nu vor să ne înțeleagă vom ieși mai puternic în stradă. Nu se mai poate. Am lăsat tot acasă și am ieșit, dacă nu dăm noi un exemplu atunci copiii noștri ce să înțeleagă? Suntem veniți din Darabani, avem fermă mare de 200 de hectare, cultivăm cereale. Din 2016 avem ferma”, a declarat Hrimiuc Denisa.

Transportatorii sunt nemulțumiți de creșterea necontrolată a tarifelor la RCA, proasta gestiune a ASF a sistemului de asigurări RCA, timpii extrem de lungi de așteptare în frontiere, care aduc zilnic pierderi de câteva sute de euro/camion transportatorilor români (și care nu sunt influențați doar de neaderarea la Schengen, ci și de controlul greoi al autorităților române în frontiere și mai ales al CNAIR), nereguli privind acuratețea cântăririlor din frontiere, scumpirea vinietei din următorii ani și valoarea mare a accizei la motorină, care nu se poate recupera, ca în alte țări.

Totodată, ei sunt nemulțumiți și de introducerea, de la 1 ianuarie, a obligației echipării camioanelor cu sisteme de geolocalizare conectate la sistemul Ministerului Finanțelor, pentru a controla traseul mărfurilor și a ușura, astfel, controlul ANAF asupra taxării mărfurilor care intră pe teritoriul României în condițiile în care autoritățile fiscale nu au făcut nimic pentru a pregăti aplicarea acestei legi.

Fermierii sunt și ei nemulțumiți și cer echivalarea categoriei B cu TR și a categoriei B1 cu TR1,  consideră că obligativitatea înmatriculării vehiculelor la primărie cu cartea de identitate este o măsură abuzivă critică obligativitatea inspecției tehnice periodice, pe care o consideră o formă de „jaf național” în lipsa unor proceduri clare și faptice de verificare, acuză guvernul de lipsa subvențiilor și de diverse tertipuri administrative, controlate fie de incompetență, fie de nefuncționalitatea sistemului informatic, solicită ca subvențiile să fie plătite imediat după depunerea cererii, fără amânare sau proceduri care să implice plăți de dobânzi.â

Ei mai cer un cadru legislativ care să protejeze fermierii români împotriva investitorilor străini care beneficiază de condiții avantajoase de creditare și susțin că schimbările frecvente ale legislației creează incertitudine și afectează negativ planurile de afaceri.

Protestul include revendicări pentru o lege a agendei și o lege a prevenției, pentru a oferi claritate și responsabilitate în relațiile contractuale și pentru a preveni situațiile conflictuale.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page