AgriculturaLocal

Protest al fermierilor botoșăneni în punctul vamal Stânca-Costești – FOTO&VIDEO

Peste 200 de fermieri din județul Botoșani au participat, vineri, la un protest împotriva „deciziilor autorităților europene privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina”.

Acțiunea a avut loc între orele 12:00 și 15:00, în punctul vamal Stânca-Costești, organizatori fiind Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Asociația Moldoovis și Asociația de proprietari „Paltinul” din Păltiniș.

Fermierii au participat la acțiune cu 120 de tractoare agricole, remorci, 100 de mașini și camioane.

„Uniunea trebuie să înțeleagă că și noi trăim pe acest pământ, și noi suntem membri, contribuabili. Nu putem avea condiții discreționare sau subvenții discreționare. Ne dorim să fim fermieri competitivi, la fel ca cei care sunt în Uniunea Europeană. Cred că am dat dovadă de răbdare, am dat dovadă de respect pentru vecinii noștri din Ucraina, dar iată că acele condiții ale UE de a tranzita cerealele fără taxe vamale sau de a comercializa în România fără taxe vamale ne îngroapă. Nu este corect! Vrem doar să tranziteze și să nu lase în România cerealele lor, pentru că nu fac altceva decât să blocheze cerealele noastre. Nu putem să reînființăm culturile în anul următor, stăm cu cerealele de anul trecut în hambare. Sumele acordate României au fost o umilință, picătura care a umplut paharul! Nu se poate să fim tratați așa!”, a afirmat Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis.

Protestatarii au simulat și o înmormântare pentru a evidenția gravitatea situației în care se află sectorul agricol.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Sorin Cornilă, s-a deplasat la locul protestului, a discutat cu reprezentanții producătorilor locali din Botoșani și i-a asigurat că solicitările lor vor fi transmise Guvernului României.

Am venit astăzi în mijlocul dumneavoastră în semn de sprijin, pentru întreaga activitate indiferent de sectorul în care activați, de altfel am permanent întâlniri cu fermierii și cu reprezentanții asociațiilor de profil, am susținut fiecare demers și inițiativă a lor și vom avea pe mai departe un dialog activ. Aveți din partea mea tot sprijinul pentru că, în momentul de față, în județul Botoșani, activitatea dumneavoastră reprezintă cam 70% din activitățile economice. Voi prelua mesajul dumneavoastră, revendicările și solicitările pe care le aveți și le voi transmite Ministerului Agriculturii și Guvernului României. Sunt convins că vor fi identificate soluțiile optime pentru a răspunde apelului dumneavoastră”, le-a spus Sorin Cornilă fermierilor.

Fermierii au organizat proteste vineri în toată țara, revendicând majorarea despăgubirilor acordate de Uniune.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page