POLITIC | Dolineaschi, ales vicepreședinte PSD

Congresul PSD a ales, duminică, cei 14 noi vicepreşedinţi ai partidului, precum şi preşedintele executiv, surpriza venind din partea liderului senatorilor PSD, Mihai Fifor, care a pierdut la limita funcţia de vicepreşedinte.

Lista completă a celor 14 vicepreşedinţi şi perdanţii

Liviu Dragnea va fi secondat de favoritul său, Valeriu Zgonea. Potrivit rezultatelor finale, Zgonea a câştigat funcţia de preşedinte executiv, cu 2582 de voturi, în faţa contracandidatului său, Constantin Niţă, care a obţinut doar 1123 de voturi.

Pentru cele 10 poziţii de vicepreşedinţi bărbaţi, câştigători sunt Andrei Dolineaschi (3439 voturi), Victor Negrescu (3162 voturi), Georgian Pop(3070 voturi), Ionuţ Vulpescu (2994 voturi), Nicolae Bănicioiu (2983 voturi), Mihai Tudose (2827 voturi), Viorel Ştefan (2737 voturi), Gheorghe Şimon (2503 voturi), Gabriel Vlase (2436 voturi) şi Mihai Chirică (2339 voturi).

Al unsprezecelea clasat, Mihai Fifor, a pierdut o funcţie de vicepreşedinte, obţinând doar 2222 de voturi. Au urmat, în ordine descrescătoare, Adrian Dobre, Constantin Niţă, Mihai Sturzu şi Cătălin Rădulescu.

În ceea ce priveşte cele patru poziţii de vicepreşedinte din partea Organizaţiei de Femei, prima clasată a fost Gabriela Firea, cu 3122 de voturi, urmată de Lia Olguţa Vasilescu (3044 voturi), Ecaterina Andronescu (2914 voturi) şi Doina Pană (1834 voturi). Au ratat intrarea în BPN Gabriela Creţu şi Aurelia Fedorca.

La finalul Congresului, Liviu Dragnea le-a cerut noilor vicepreşedinţi să lase cariera personală “mult, mult în spate”.

Sturzu, Niţă şi Rădulescu au pierdut alegerile pentru postul de vicepreşedinte PSD-surse

Liderul TSD Mihai Sturzu, deputatul Constantin Niţă şi Cătălin Rădulescu au pierdut alegerile pentru un post de vicepreşedinte PSD, în timp ce pentru funcţiile atribuite Organizaţiei de femei sunt date câştigătoare Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu, potrivit unor surse social-democrate.

Iniţial, surse din PSD au precizat pentru MEDIAFAX că Mihai Fifor, liderul senatorilor PSD, şi Adrian Dobre sunt la limită în cursa pentru un post de vicepreşedinte, cu şanse mici. Ulterior numărării voturilor, s-a confirmat că cei doi au pierdut şi ei alegerile interne.

Din cele patru posturi de vicepreşedinte atribuite organizaţiei de femei, două vor reveni Gabrielei Vrânceanu Firea şi Liei Olguţa Vasilescu. Locurile trei şi patru au fost în dispută, în cele din urmă ele fiind câştigate de Ecaterina Andronescu şi Doina Pană, potrivit aceloraşi surse.

Valeriu Zgonea, ales preşedinte executiv al PSD cu aproximativ 70% dintre voturi – surse

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a fost ales, duminică, la Congresul PSD, preşedinte executiv al partidului, cu aproximativ 2600 de voturi, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Constantin Niţă, care a obţinut doar circa 1100 de voturi, potrivit unor surse social-democrate.

Zgonea a obţinut acest rezultat, fiind susţinut public de Liviu Dragnea şi, la intrarea în competiţie, de 40 dintre filialele PSD.

Constantin Niţă a mai candidat şi pentru un post de vicepreşedinte, având şanse să obţină votul delegaţilor, având în vedere că, potrivit unor surse social-democrate, Niţă a primit sprijin din partea conducerii centrale a PSD.

La Congres au fost prezenţi 4030 de delegaţi, din totalul de 4500.

Comisia de numărare a voturilor a finalizat centralizarea rezultatelor pentru funcţia de preşedinte executiv, urmând să înceapă numărarea voturilor pentru funcţiile de vicepreşedinte.

Dragnea, despre declaraţiile sale privind comunismul şi mineriadele: Nu a fost un atac la Iliescu

Liviu Dragnea a declarat că solicitarea sa de a-i ridica pe delegaţii la Congresul PSD în picioare pentru un moment de reculegere în memoria victimelor comunismului şi pentru a cere iertare pentru mineriade nu reprezintă un atac la Ion Iliescu, aflat în sală.

“Eu am cerut astăzi (duminică n.r.) iertare României şi românilor pentru faptul că partidul nostru nu a făcut acest gest până acum, acest gest de reculegere şi de a condamna cu ferimitate dicatura comunistă”, a declarat Liviu Dragnea înainte de a-şi exprima votul la Congresul PSD.

Întrebat dacă gestul său are o valoare mai mare pentru că a fost făcut în prezenţa fostului preşedinte Ion Iliescu, Dragnea a spus că preşedintele de onoare al PSD nu “poate fi asociat cu dictatura comunistă”.

“Are o valoare mare pentru că a fost făcut astăzi şi a fost făcut în plenul Congresului şi toţi delegaţii la Congres s-au ridicat în picioare şi au ţinut acel moment de reculegere pe care l-am cerut şi le mulţumesc. Domnul Ion Iliescu nu cred că poate fi asociat cu dictatura comunistă. Domnul Ion Iliescu a fost un disident în regimul trecut”, a arătat Dragnea

De asemenea, întrebat dacă faptul că a vorbit pentru prima oară despre condamnarea mineriadelor reprezintă un atac indirect la adresa lui Ion Iliescu, Dragnea a răspuns: “Nu am avut o declaraţie de atac, dimpotrivă, am avut o altfel de declaraţie, o solicitare, o iertare cerută României şi românilor”, el precizând însă, la insistenţele presei, că PSD nu este responsabil de ceea ce s-a întamplat la mineriade.

Dragnea: Nu l-am văzut pe Sturzu, eram afară / Năstase a avut foarte multă expertiză, poate ajuta la modernizarea PSD

Liviu Dragnea a declarat, înaintea votului la congresul PSD, că liderul TSD Mihai Sturzu, candidat la funcţia de vicepreşedinte al social-democraţilor, nu va suferi nicio sancţiune pentru că a cerut invalidarea alegerii sale ca preşedinte PSD.

“Îmi pare rău că nu l-am văzut pentru că eram afară, mi-a spus cineva. Fiecare alege să-şi facă propria campanie aşa cum crede de cuviinţă”, a declarat Liviu Dragnea.

Întrebat de jurnalişti dacă s-a simţit ofensat de declaraţiile lui Mihai Sturzu, Dragnea a replicat: “Nici măcar atât, din păcate”.

Pe de altă parte, legat de declaraţiile lui Constantin Niţă care a spus că Liviu Dragnea nu a făcut bine candidând singur pentru preşedinţia partidului, liderul PSD a spus că “fiecare şi-a făcut o strategie de campanie, care, în unele cazuri, a fost greşită.

“Am spus-o şi eu (faptul că nu erau necesare criteriile impuse pentru candidatura la şefia PSD, n.r), singura mea nedumerire este de ce a spus-o acum pentru că atunci când s-a hotărât în Comitetul Executiv acest lucru, domnul Costică Niţă a votat pentru acele criterii. N-a ţinut cont nici dumnealui, nici ceilalţi colegi de argumentele mele şi ale lui Victor Ponta care am votat împotrivă şi la primul CEx şi la al doilea CEx. Acum am înţeles, fiecare şi-a făcut o strategie de campanie, eu cred că au făcut o strategie de campanie greşită”, a arătat Dragnea.

Liviu Dragnea a mai precizat că Adrian Năstase a avut foarte multă expertiză şi poate ajuta foarte mult, exprimând totodată speranţa ca în viitor fostul premier să contribuie la modernizarea partidului, dar şi în ceea ce priveşte doctrina şi ideologia pe care trebuie să le urmeze PSD.

“Adrian Năstase a avut foarte multă expertiză şi poate ajuta acest partid foarte mult”, a spus Dragnea, duminică, la Sala Palatului, într-un dialog cu jurnaliştii.

Întrebat de aceştia dacă intenţionează să îi ceară revenirea în partid, actualul şef al PSD a spus că o să-l roage să ajute partidul.

“Nu pot să-i cer. Mă gândesc ca pe viitor să-l rog pe Adrian Năstase să ne ajute atât cât poate el, cu toată experienţa dumnealui, atât în ceea ce priveşte modernizarea partidului, cât şi în ceea ce priveşte doctrina şi ideologia partidului”, a precizat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că speră să vorbească cu acesta în perioada următoare: “Îmi pare rău că n-a fost Adrian Năstase aici. Sper să vorbim în perioada următoare”.

Şi Victor Ponta l-a invocat pe fostul lider PSD în discursul susţinut la Congresul PSD, afirmând că speră că îl urmăreşte la televizor şi că nu ar fi sperat că va ajunge să fie comparat cu Năstase pentru activitatea sa guvernamentală.

Surse: Victor Ponta nu a votat la Congresul PSD

Premierul Victor Ponta a plecat, duminică, de la lucrările Congresului PSD, fără să-şi fi exprimat opţiunea pentru funcţiile de preşedintele executiv şi de vicepreşedinţi ai partidului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse social-democrate.

La plecare, Ponta le-a transmis însă jurnaliştilor că se va întoarce, însă urnele au fost închise.

De altfel, Victor Ponta a părăsit şi lucrările Comitetului Executiv Naţional din iulie, când lider interimar al partidului a fost ales Liviu Dragnea, fără să îşi exprime votul.

Oprişan: În Piaţa Universităţii au fost victime colaterale, dar la violenţă se răspunde cu violenţă

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că social-democraţii nu trebuie să-şi ceară scuze pentru Piaţa Universităţii, mişcările de stradă trebuind să înceteze după alegerile din mai 1990, iar forţele de ordine au procedat corect, pentru că “la violenţă se răspunde cu violenţă”.

Întrebat dacă trebuie ca PSD să-şi ceară scuze pentru evenimentele din Piaţa Universităţii din 1990, Oprişan a spus că nu este cazul, pentru că social-democraţii au pus bazele instituţiilor democratice din România.

“Eu cred că nu trebuie să ne cerem scuze, pentru că PSD este partidul care s-a născut în flăcările Revoluţiei din decembrie 1989, când noi am dărâmat regimul comunist, împreună cu poporul care a ieşit în stradă”, a spus Oprişan, adăugând că PSD a stat la baza construcţiei instituţiilor democratice din România

“Din vid, în 1989, când nu mai exista nicio instituţie în picioare, nu mai exista nimic, noi am construit statul democratic”, a spus liderul CJ Vrancea.

În ceea ce priveşte Piaţa Universităţii, Oprişan a spus că are “regretele sale”, ca orice cetăţean, şi speră că astfel de evenimente să nu se mai repete, însă a făcut precizarea că protestele trebuiau să înceteze imediat după alegerile din 20 mai 1990.

“După ce în România, la 20 mai, au fost alegeri libere, la care FSN obţinuse 86% din voturi, totuşi o mişcare nereglementată, o mişcare nedemocratică la acel moment nu a făcut altceva decât să perturbe foarte grav activitatea în Capitala ţării”, a spus Oprişan.

“Ca orice moment istoric, întotdeauna sunt şi, cum le place partenerilor noştri americani să spună, victime colaterale”, a continuat social-democratul.

Întrebat dacă intervenţia forţelor de ordine a fost corectă în acea situaţie, Oprişan a răspuns că acestea au procedat “categoric” în mod corect, pentru că “la violenţă se răspunde cu violenţă”.

“Imaginaţi-vă că astăzi, în Piaţa Universităţii, când avem o ţară democratică sar nişte oameni cu sticle Molotov şi cu corturi, se aşează în faţa Guvernului neautorizat. Ce credeţi că ar face forţele de ordine. Îmi pare rău, felul în care au intervenit a fost cât se poate de natural. Vreau să înţelegeţi un singur lucru: niciodată, în nicio democraţie consolidată… Uitaţi-vă în Statele Unite ale Americii, la violenţă se răspunde cu violenţă”, a explicat Marian Oprişan.

Zgonea a cerut votul colegilor pentru funcţia de preşedinte executiv PSD citind din Biblie

Candidatul pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, Valeriu Zgonea, a cerut votul colegilor săi din partid pentru funcţia de preşedinte executiv citind un pasaj din Biblie şi îndemându-i astfel “să se iubească unii pe alţii cu o dragoste frăţească”.

“Eu nu sunt azi aici pentru o funcţie, am deja o funcţie datorită dumneavoastră, datorită muncii celor peste patru sute de mii de membri de partid, o funcţie pe care am primit-o de la colegii mei deputaţi în anul 2012. Astăzi vin în faţa dumneavoastră pentru un proiect, vă rog să susţineţi un proiect”, a spus Valeriu Zgonea în discursul pe care l-a susţinut, duminică, în faţa colegilor săi din PSD la Congres.

Zgonea a adăugat că doar “învingând demonii trecutului” PSD poate scăpa de eticheta de comunişti.

“Ne-am săturat de aceste clişee, ne-am săturat să ni se spună, pe nedrept, că suntem comunişti (…), după 25 de ani, da, aşa este, nu avem nicio legătură cu această etichetă”, a spus Zgonea.

În finalul discursului său, preşedintele Camerei Deputaţilor a cerut social-democraţilor să-l susţină pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, citind un pasaj din Biblie: “Iubiţi-vă unii pe alţii cu o dragoste frăţească, iar în cinste fiecare trebuie să dea întâietate altuia”.

Iliescu: E bine că au votat toţi membrii de partid. Era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie / PSD are o slabă legătură cu intelectualitatea. Se amplifică “politica de cumetrie”

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a criticat, duminică, la congresul PSD, alegerile interne de săptămâna trecută prin care Liviu Dragnea a fost ales preşedinte PSD, afirmând că este bine că au votat toţi membrii de partid, dar era şi mai bine dacă exista o “reală competiţie”.

Ion Iliescu a spus că este bine că au fost alegeri la care au participat toţi membrii PSD, dar “era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie, dacă aveam mai multe oferte, mai multe programe”, adăugând că speră că partidul va învăţa din acest “experiment” şi că i-ar fi plăcut să existe o dezbatere.

Iliescu a pledat din nou pentru o clarificare ideologică, invocând nevoia de a depăşi “clişeul” potrivit căruia orice formă de protecţie socială este o “pomană electorală”. El a mai spus că partidul ar trebui să revină la stânga autentică.

“Este momentul reafirmării opţiunilor de stânga ale partidului, al valorilor social-democrate” a spus el, invocând modelul lui Jeremy Corbyn, ales recent preşedinte al partidului laburist britanic (considerat un marxist, n.r), dar şi coaliţia radicală de stânga din Grecia, Syriza.

El a mai susţinut că trebuie consolidată dimensiunea socială a statului, iar “lupta pentru democraţie şi libertate” trebuie să rămână în continuare “o obligaţie a PSD”, el acuzând lipsa de încredere a oamenilor în partide şi parlament.

Preşedintele de onoare al PSD a mai spus că liderii partidului au o slabă legătură cu intelectualii şi trebuie să fie prezenţi în mijlocul lor, el reproşând conducerii partidului şi faptul că după “capitalismul de cumetrie” se amplifică “politica de cumetrie”, în loc să fie promovate elitele.

“PSD trebuie să producă idei şi să se bată pentru aplicarea lor, iar aceasta presupune un nou mod de abordare a partidului cu mediul intelectual, atragerea intelectualilor tineri cu idei şi convingeri de stânga alături de partid şi implicarea lor în proiectarea politicilor publice”, a spus duminică Iliescu, la Congresul PSD, el adăugând că aduce o critică directă liderilor partidului său pentru că au “o slabă legătură” cu intelectualii ţării.

Fostul preşedinte a arătat că liderii PSD nu sunt prezenţi în mijlocul intelectualilor şi a dat un exemplu în acest sens.

“Aş vrea să amintesc doar un eveniment recent: Festivalul Enescu. A a fost o mare manifestare a culturii româneşti, liderii PSD-ului nu au fost prezenţi. O singură dată a fost Ponta, pentru câteva minute, dintr-un concert. Este un semnal că nu prea sunt deschişi liderii partidului nostru la viaţa intelectuală, la viaţa culturală, şi ăsta e un post semnal. Nu poate un partid să aibă forţă dacă nu are alături de el intelectualitatea ţării, oamenii care dau tonul în afirmarea noastră în lume”, a spus Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a mai criticat şi modul în care se face trecerea de la o generaţie la alta în partid, el subliniind necesitatea existenţei unei “‘ştafete continue” de la cei mai vârstnici la cei mai tineri, astfel încât să existe şi o continuitate de idei.

De asemenea, el a amintit celor prezenţi că există o problemă în promovarea elitelor şi după “capitalismul de cumetrie” se amplifică “politica de cumetrie”.

“Avem o problemă în recrutarea, pregătirea şi promovarea elitelor politice şi administrative, în asigurarea profesionalismului acestora şi aceasta nu se rezolvă îngustând baza de recrutare, folosind criterii care nu au legătură cu meritele personale. După capitalismul de cumetrie de care aminteam cândva, se cam amplifică fenomenul politic de cumetrie”, a mai spus Ion Iliescu.

Oprişan: Cum să fie PSD comunist? Noi, în frunte cu Iliescu, am dat jos regimul Ceauşescu / Modificaţi această blestemată lege a incompatibilităţilor

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a susţinut duminică, în cadrul Congresului, că PSD nu a fost niciodată un partid comunist, pentru că actuali lideri ai partidului, în frunte cu Ion Iliescu, au dat jos regimul Ceauşescu, acuzaţiile de comunism fiind “o porcărie”.

PSD nu a fost niciodată comunist. Să terminăm cu această marotă inventată de adversarii noştri politici. Cum să fie PSD comunist când în frunte cu Ion Iliescu, eu, pe 21 decembrie, am plecat la Bucureşti să dăm jos acel regim de teroare comunist din România. Ion Iliescu a fost în fruntea acelei mişcări. (…) Noi am dat regimul Ceauşescu jos şi tot ce reprezenta el rău în ţara noastră. Ca să fiu foarte clar”, a susţinut Oprişan.

El a continuat spunând că a asocia PSD cu comunismul “este cea mai mare porcărie” pe care a auzit-o vreodată.

Sursa: mediafax.ro

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close