Important

NATIONAL | Teroare intr-un spital din Iasi! Asa ceva vezi doar in filmele de groaza

O parte dintre asistentii medicali si infirmieri au cerut transferul in alte spitale • In fiecare saptamana se inregistreaza cel putin un caz • Locul unde au loc nenorocirile sunt camera de garda din triajul spitalului si sectiile unde bolnavii sunt tinuti sub cheie

Nu trece saptamana ca macar un asistent medical dintr-o sectie de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi sa nu fie agresat de bolnavi. Unii dintre asistenti si chiar infirmieri s-au transferat in alte unitati medicale, pentru ca nu s-au putut adapta atmosferei si riscurilor care exista permanent in Spitalul de Psihiatrie Socola. Directorul de ingrijiri spune ca cei mai agresivi pacienti sunt oligofrenii, mai violenti chiar si decat schizofrenicii. Cele mai multe agresiuni asupra personalului au loc in camera de garda din triaj, unde este adus pacientul pentru internare si apoi in pavilioanele cu regim inchis. Ca sa se elibereze din mainile bolnavului psihic, victima, asistentul medical sau infirmierul, negociaza cu acesta si reuseste sa scape fara leziuni.

O singura asistenta a necesitat interventie chirurgicala la un cabinet de stomatologie, dupa ce un pacient i-a tras un pumn peste gura de i-au sarit doi dinti din fata. Asistenta medicala se afla pe holul sectiei si cand bolnavul a trecut pe langa ea, a lovit-o pe neasteptate, fara sa mai aiba timp sa se apere. Agresiuni asupra personalului din partea pacientilor se inregistreaza frecvent. Rareori au urmari grave. Femeile zgarie, trag de par, arunca cu apa, ceai sau cu diferite obiecte pe care le gasesc la indemana. Oligofrenii au o agresivitate foarte mare, mult mai mare decat a bolnavilor de schizofrenie. Nu exista afectiune psihica in care bolnavul sa fie atat de agresiv, asa cum sunt oligofrenii. In ultimii 15 ani nu am avut colegi care sa necesite spitalizare dupa ce au fost agresati de bolnavi”, a declarat Gabriel Obada, director de ingrijiri la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi.

Infirmier ucis cu toporisca

Nu exista pavilion sau sectie in spital in care personalul sa nu fie batut de pacienti. Medicii psihiatri cu zeci de ani vechime in meserie isi aduc aminte de o singura crima savarsita in unitatea medicala de catre un bolnav. “Un infirmier a fost ucis de un bolnav psihic. Este singura crima care a avut loc in spital cu zeci de ani in urma. Pavilioanele se incalzeau atunci cu sobe cu lemne. Un bolnav a facut o fixatie pentru un infirmier, il ura. Intr-o noapte l-a pandit si cand infirmierul a atipit, l-a lovit in cap pana l-a omorat, cu o toporisca folosita la despicatul lemnelor pentru foc. Nu am mai avut astfel de evenimente tragice pana la cel de la sectia Grajduri din 1997, cand o asistenta medicala a fost ucisa de un bolnav, sectia fiind atunci in administrarea Spitalului Socola”, a mai spus Gabriel Obada.

“Traim intr-o societate agresiva”

Si directorul de ingrijiri a fost lovit cu pumnii in cap de unul dintre bolnavii internati la un pavilion cu regim deschis. Acesta a tinut sa precizeze ca traim intr-o societate agresiva si conflictele sunt inevitabile. “Noi, romanii, suntem o societate agresiva. Se injura peste tot, se vorbeste urat, ne enervam foarte usor si inevitabil avem acest comportament si la serviciu. Sunt situatii in care ridici vocea fara sa vrei la un bolnav sau i te adresezi pe un ton mai agresiv. Am fost in Finlanda in spitale de psihiatrie si am vazut o alta relatie intre pacient si personalul medical. Mult, mult calm. Bineinteles ca riscul de a fi lovit de pacient e si la ei, si in alte tari, nu numai la noi. In Finlanda ni s-a prezentat un caz extrem de agresiv in care pacientul s-a reintalnit cu un asistent medical intr-un mall si l-a dat cu capul de asfalt. Acel asistent a ajuns intr-un scaun cu rotile pentru restul vietii. In Franta, un bolnav psihic a ucis toti canarii pe care ii avea acasa, iar la spital, intr-o noapte, i-a taiat capul unei asistente medicale”, a spus directorul de ingrijiri.

Urmariti de bolnavii psihic chiar si la domiciliu

Chiar daca au parasit unitatea medicala, personalul nu este protejat de furia bolnavilor. Nu putine sunt situatiile in care angajatii sunt urmariti de pacienti si la domiciliu. Aici este vorba de bolnavul psihic care a facut o fixatie pentru o asistenta medicala sau un infirmier si cauta sa se razbune. “Avem plangeri din partea colegilor care ne spun ca sunt urmariti de fosti pacienti. Bolnavul sta chiar si in fata blocului asistentului sau infirmierului. Pe perioada internarii li se pune pata, ca sa zic asa, pe un angajat, si il urmaresc si dupa externare. Bineinteles ca angajatul nostru se simte amenintat si familia este in pericol. Si eu am fost injurat pe strada de un bolnav care a fost internat la Socola. Nu m-am ocupat de el, dar m-a vazut prin spital”, a declarat Gabriel Obada.

Spor de periculozitate

Angajatii de la Spitalul de Psihiatrie Socola, care lucreaza cu bolnavul psihic, primesc lunar un spor de periculozitate. Directorul de ingrijiri a mentionat ca acestia merita cu varf si indesat acesti bani. “Sporul de periculozitate este de 75 la suta si il primeste numai personalul care lucreaza cu bolnavii. Toti il merita fara nicio discutie. O persoana care lucreaza intr-un laborator de analize medicale primeste un anumit spor, dar cand a plecat din unitatea medicala nu se mai afla in pericol. Un angajat de la psihiatrie primeste sporul de periculozitate si chiar daca a plecat din spital, se afla in continuare in pericol”, a declarat directorul de ingrijiri de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iasi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page