ImportantStiri

NATIONAL | Curtea Constituțională dă o soluție cu impact major pentru activitatea justiției: renunțarea la urmărirea penală este neconstituțională!

Renunţarea la urmărirea penală atunci când procurorul constată că nu există interes public a fost declarată neconstituţională.

Într-un punct de vedere transmis CCR, în urmă cu două luni, Ministerul Public susţinea necesitatea acestei prevederi: „Introducerea instituţiei renunţării la urmărire penală (în condiţiile art. 318, alin. 1 C.p.p. – n.r.) a fost de natură să accelereze soluţionarea cauzelor având ca obiect infracţiuni de importanţă redusă şi fără perspective realiste de administrare a unui probatoriu necesar identificării autorilor. Soluţionarea renunţării la urmărire penală s-a dovedit extrem de eficientă în degrevarea parchetelor de cauzele vechi cu autor necunoscut prin aplicarea criteriilor de oportunitate referitoare la lipsa interesului public în urmărirea infracţiunilor”.

Curtea Constituţională a luat în dezbatere ieri excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art.318 din Codul de procedură penală.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.318 din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut că dispoziţiile criticate contravin principiului legalităţii, prevăzut de art.1 alin.(5) din Constituţie, precum şi prevederilor art.124 alin.(1) coroborate cu art.126 alin.(1), potrivit cărora justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi se realizează prin instanţele judecătoreşti stabilite de lege.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoria Drobeta Turnu Severin”, a comunicat Curtea Constituţională.

Citește articolul întreg pe : www.digi24.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button