Important

NATIONAL | Culmea birocraţiei: statul arde populaţia cu acciza la gaze. Ca să nu fii taxat în plus, trebuie să te înregistrezi la Vamă, apoi să duci o hârtie la furnizorul de gaze

Populaţia ar putea plăti o factură la gaze mai mare de la 1 aprilie prin folosirea unei chichiţe fiscale care va face ca cea mai mare parte a consumatorilor casnici să fie nevoiţi să plătească accize pentru gazele naturale consumate, scrie revista „Capital“.

În acest moment, populaţia, dar şi spitalele, grădiniţele şi şcolile sunt scutite de la plata accizelor pentru gazele naturale. Numai că ultimele modificări ale normelor de aplicare a Codului Fiscal aduc o noutate absolută: pentru ca scutirea să fie efectivă, consumatorii trebuie să notifice autoritatea vamală. Ulterior, această notificare trebuie trimisă furnizorului de gaze naturale, astfel încât consumatorul să beneficieze mai departe de scutire, potrivit sursei citate.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în acest moment ar exista circa 3 milioane de consumatori casnici în România, ceea ce înseamnă că aceştia au la dispoziţie trei săptămâni pentru a obţine scutirea.   Nivelul accizelor pentru gazul natural utilizat în scop necomercial este de 0,32 euro/GJ. La un consum de circa 1.000 kWh, accizele care ar trebui plătite ar fi de aproximativ un euro, însemnând cinci lei.

Urmează super-acciza şi „taxa pe stâlp“   Aceasta nu este prima măsură controversată în domeniul fiscal. La finele anului trecut, Guvernul a convenit de acord cu experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant. Măsura a generat un conflict între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, din cauza scumpirilor pe care această măsură le va produce. Super-acciza va intra în vigoare tot de la 1 aprilie.

„Taxa pe stâlp“ este o altă măsură controversată. Aceasta se ridică la 1,5% din valoarea construcţiilor speciale şi va fi impusă pe hidrocentrale, sonde, rafinării, cabluri sau alei. Nu este, însă, un impozit nou, ci eliminarea unei excepţii.

Sursa: adevarul.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page