Stiri

NATIONAL | Ai PĂMÂNT la ȚARĂ? Vezi ce ți se pregătește!

 

Alianța Ro-Pac dorește ca proprietarii de terenuri agricole care locuiesc la oraș să nu mai poată încasa subvenția pe suprafață, chiar dacă nu își lasă loturile pârloagă.

Un număr de 13 asociații de fermieri din întreaga țară, reuniți în Alianța Ro-Pac, au propus Ministerului Agriculturii (MADR) propria variantă a viitorului Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru perioada 2014-2020. Una dintre măsurile propuse se referă la definirea fermierului activ. Două dintre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un fermier activ pentru a putea fi catalogat ca atare și să primească subvenția sunt să aibă domiciliul în mediul rural și să realizeze 25% din venituri din activități agricole. Totodată, fermierul activ va trebui să participe cel puțin 6 zile pe an la cursuri de pregătire continuă.

Dacă propunerea va fi acceptată de MADR, proprietarii de terenuri agricole care locuiesc la oraș nu vor mai putea primi subvenția pe suprafață, chiar dacă își lucrează pământul.”Sunt mulţi cei care locuiesc la oraş, au venituri din alte surse, dar depun cerere de subvenţie, şi, pentru că încasează aceşti bani, nu arendează terenul”, a explicat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc. Acesta spune că propunerile Ro-Pac au ca scop comasarea terenurilor agricole prin arendarea lor și reducerea suprafețelor lăsate pârloagă și că definirea fermierului activ este legată mai degrabă de obținerea fondurilor europene pentru investiții și nu de încasarea subvenției.Numai că eliminarea de la plata subvențiilor a celor care locuiesc la oraș poate lovi în foarte mulți proprietari. Potrivit cifrelor oficiale, circa 30% din proprietarii de terenuri agricole au domiciliul în orașe. Mulți dintre ei dețin terenuri care nu sunt atractive pentru arendași, fie pentru că sunt suprafețe foarte mici, fie pentru că loturile sunt amplasate în zone mai greu accesibile, astfel că deplasarea utilajelor agricole în acele zone implică și costuri mai mari pentru potențialul arendași.

Reprezentanții Ro-Pac susțin că pentru aceștia soluția este să arendeze terenurilor către viitorii tineri fermieri, care astăzi sunt șomerii de la oraș.

Deocamdată, definirea fermierului activ este la stadiul de propunere. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent ieri la lansarea PNDR-ului elaborat de Ro-Pac a precizat că nu a avut timp să studieze documentul și că, oricum, strategile trebuie realizate de autorități. În prezent, MADR a externalizat serviciile de realizare a viitorului PNDR unui consorțiu format din  SC GBI Consulting, Mehlmauer-Larcher&Kastner OG, în asociere cu: Institutul Federal pentru Economie Agrară (AWI) din Austria, S.C. Getbusiness International S.R.L., Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului ICPA București, KPMG România S.R.L., Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentație, Tutun, Domenii și Servicii Conexe AGROSTAR și Academia de Studii Economice din București. Costurile pentru realizarea proiectului se ridică la 2,8 milioane de euro.

Primul draft al noului PNDR va fi prezentat în luna octombrie, urmând ca forma finală să fie trimisă spre aprobare Comisiei Europene în ianuarie 2014.

Sursa: www.evz.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page