LOCAL | Vremea este prielnică pentru agricultură. Vezi stadiul pregătirii Campaniei agricole de primăvară în Botoşani!

“Anul agricol 2016 a debutat cu un regim pluviometric care a reuşit să refacă parţial deficitul de umiditate rezultat ca urmare a secetei excesive, persistente în timp, din cursul anului 2015 pe teritoriul judeţului Botoşani. Regimul termic din aer şi sol până în prezent a fost oscilant, cu variaţii bruşte în intervale scurte de timp. Direcţia Judeteana pentru Agricultura, prin specialiştii din cadrul compartimentelor de specialitate si permanent de conducerea unitatii, monitorizează starea de vegetatie a culturilor.” susţine Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole Botoşani.

Potrivit raportului prezentat în şedinţa de Colegiu Prefectural din luna aprilie, pe ansamblu culturile înfiinţate în toamna anului 2015, prezintă o stare de vegetaţie bună -chiar foarte bună- pentru culturile însămânţate în epoca optimă, existând şi suprafeţe cultivate care au intrat nedezvoltate în iarnă, cu o stare de vegetaţie care necesita atentie.

O parte din culturile de rapiţă intrând dezvoltate în iarnă, au o stare de vegetaţie bună, potrivit informărilor primite de la producătorii agricoli si din monitorizările noastre.

Temperaturile scăzute, dar mai ales variaţiile de la plus in timpul zilei la minus in timpul nopţii înregistrate în perioada monitorizata, pot pune în pericol culturile infiintate in toamna anului 2015.

Arăturile pentru culturile ce se însămânţează în această primăvară s-au efectuat până în prezent pe intreaga suprafaţa programată de 224.135 hectare, aceeaşi suprafaţa fiind pregătită pentru înfiinţarea noilor culturi de primavara in campania agricola 2016.

Ponderea cea mai mare o are porumbul pentru boabe (44,76 %) si plantele de nutreţ (15,14 %) O pondere semnificativă o au plantele tehnice, respectiv soia (13,11%) , floarea soarelui (14,32 %), rezultând orientarea producătorilor agricoli spre culturi care vor deveini surse financiare constante, fiind cerute de industria de procesare.

Concomitent cu lucrările de arături şi de însămânţări de primăvară, vor fi executate fertilizări faziale la cerealele păioase de toamnă pe suprafaţa de 31.101 ha, cu îngrăşăminte minerale complexe, în vederea asigurării condiţiilor optime pentru recoltarea unui produs de calitate, fără impurităţi şi cu o valoare superioară.

De asemenea, vor fi executate tăierile de rodire şi tratamentele fitosanitare în livezi şi vii. Astfel pe cele 1680 ha ocupate cu vita de vie si 2519 ha de livezi au fost efectuate tratamentele fitosanitare, iar lucrările de taiere pentru rodire au fost efectuate in condiţii optime.

Condiţiile climatice din perioada lunii martie si aprilie au determinat începerea campaniei agricole de primăvară, mai devreme decât in ceilalţi ani.

In judeţul Botoşani, campania agricola de primavara este in plina desfasurare, realizata in procent de peste 60 % din program. Precipitaţiile căzute pe areale extinse in perioada 11 – 15.04.2016, au ajutat la refacerea deficitului de umiditate din sol, cat si necesarul de consum pentru culturile deja infiintate, se mai arată în raport.

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close