ImportantLocal

LOCAL | Vezi ce soluție au dat magistrații botoșăneni în cazul suspiciunii de abuz de la Ipotești!

Magistraţii Judecătoriei Botoşani au achitat, astăzi, fosta conducere a Memorialului Ipoteşti, acuzată de infracţiuni de corupţie.

Valentin Coşereanu şi Silvia Muşat Sturza au fost achitați pe motiv că fapta pentru care au fost trimişi în judecată nu există. Sentinţa nu este definitivă.

“ Solutia pe scurt: În temeiul art. 396 alin. 5 rap. la art. 16 lit. b Cod procedură penală dispune achitarea inculpaţilor CV şi MSS, sub aspectul săvârşirii a câte două infracţiuni de abuz în serviciu în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul a unui folos necuvenit în formă continuată, prev. şi ped. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ambele cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal (prin schimbarea încadrării juridice din două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale în formă continuată, prev. şi ped. de art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din 1969, ambele cu aplicarea art. 33 lit.a Cod penal din 1969), cu aplicarea art. 5 Cod penal. Respinge pretenţiile civile şi cheltuielile judiciare solicitate în cauză de partea civilă Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipoteşti. Respinge pretenţiile civile solicitate în cauză de partea civilă Consiliul Judeţean Botoşani. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din 09 iunie 2015. “, se arată pe portalul Judecătoriei Botoşani.

Vezi  soluția dată de magistrați!

 

Fostul director Valentin Coșereanu și contabilul-șef Silvia Mușat Sturza au fost trimiși în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale. Potrivit anchetatorilor, cei doi, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la achiziții publice, respectiv bunuri muzeale nejustificate, în perioada 2005-2008 au creat un prejudiciu în sumă totală de 403.596 lei.

O comisie de inventarire a obiectelor achiziționate de Memorialul Ipotești a descoperit că zeci de obiecte extrem de valoroase, nu se mai regăsesc în patrimoniul Memorialului Ipotești.

Printre acestea se numără un medalion din aur de la 1900, de dimensiuni foarte mari, cu o valoare de inventar de 2000 de lei, în timp ce despre alte obiecte din aur, argint, bronz, cristal, cupru, porţelan, sidef și topaz, există suspiciuni că au fost înlocuite cu altele false.

Controlul a scos la iveală mai multe nereguli financiare, inclusiv în privința evidenței contabile a bunurilor culturale, achiziții de peste 300 000 de lei, nejustificate și inutile, sau lipsa registrului de evidență.

Sentința dată astăzi de magistrați nu este definitivă.

Strecuratoare de ceai (din argint)- suspectă a fi înlocuită Sfeșnic - suspect a fi înlocuit Obiectele de patrimoniu suspecte au fost cumpărate în urmă cu un deceniu cu 800.000 de lei Obiecte de patrimoniu -suspecte a fi înlocuite Muzeul Mihai Eminescu- exterior Medalionul mai poate fi vazut doar pe calculatorul institutiei Medalionul din aur dispărut datează de la începutul anului 1900 şi este extrem de valoros din punct de vedere cultural Interior- casa memorială M. Eminescu- Ipotești Documentatia prin care se solicita expertizarea obiectelor Bijuteria a fost cumpărată acum 11 ani de la colecţionarul de artă din Bucureşti, Gheorghe Belu, cu 2,8 milioane de lei vechi. Valoarea lui este acum de 10 ori mai mare Ac de păr- suspect a fi înlocuit

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page