Important

LOCAL | Sărbătoare la Cătămărăști Deal! Prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și-a sărbătorit hramul – FOTO

Parohia „Ștefan cel Mare și Sfânt” din localitatea Cătămărăști Deal s-a îmbrăcat în straie de  sărbătoare și enoriașii s-au bucurat de o vreme superbă și de prezența a numeroși preoți din toate protopopiatele din județ. Numeroși pelerini au venit de prin împrejurimi pentru a-l cinsti cum se cuvine pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. N-au lipsit costumele populare, dar nici bucuria fără margini a credincioșilor care nu sperau luna trecută că vor putea fi împreună la această sărbătoare, în contextul pandemiei și al restricțiilor impuse de autorități.

Tanti Viorica Vieru este văduvă și are patru copii. Pentru sărbătoarea aceasta a scos din camera de curat costumul național, dar și coșul cu care anul acesta nu a mai putut merge să sfințească bucatele de Paști. A adus la biserică câteva bunătăți pentru pelerinii veniți la slujbă. „Sunt bucuroasă că am ajuns și anul acesta. Aici ne este nădejdea, la sfânta biserică. Ce greu a fost când nu ne-a primit la slujbă. Veneam până aici în curte și ne închinam, tare ne e era dor de slujbe, de părintele. Că tare-i bun! De câte ori l-am chemat, că am avut o problemă și nu numai eu, oricine ar avea nevoie, părintele vine cu bucurie”, a spus tanti Viorica printre lacrimi după ce emoția momentului a copleșit-o. Alături de ea s-a umplut curtea cu lume.

Sărbătoarea bisericii a început, miercuri seară,  cu slujba Vecerniei cu litie, săvârșită de un sobor impresionant. Preoții veniți din toate protopopiatele județului Botoșani, au împărțit bucurie duhovnicească peste credincioșii care au rostit la unison rugăciuni specifice acestei slujbe. Părintele Marius Ciobanu, parohul Bisericii „Sfântul Andrei și Sfântul Nectarie”, de la Spitalul de Copii, a avut o predică electrizantă la finalul slujbei, reușind să emoționeze pe cei prezenți, evocând personalitatea și sfințenia Voievodului Ștefan cel Mare, dar oferind și sfaturi credincioșilor prezenți. „Sfântul Ștefan se bucură că astăzi ați venit să îl cinstiți și se bucură din cer și Daniil Sihastrul, cel care i-a fost duhovnic voievodului. De aceea, iubiți credincioși, căutați să aveți duhovnici buni, căutați să fiți smeriți ca să câștigați cele înalte, să aveți evlavie în a-i sluji lui Dumnezeu. Sfântului Ștefan îi e drag de părintele pentru că este așa de harnic, dar și de dumneavoastră că aveți atâta grijă de sfânta biserică”, a rostit printre altele părintele Marius Ciobanu. Sărbătoarea a continuat, joi, cu Sfânta liturghie oficiată de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Lucian Leonte, în prezența a numeroși credincioși. A urmat o agapă frățească a bucuriei, cu bucate pregătite de gospodinele din parohie.

Prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Biserica din Cătămărăști Deal este prima biserică de mir din țară închinată Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din satul Cătămărăști Deal a fost înființată în anul 1997, prin desprinderea de parohia Ipotești. În anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfințirea temeliei bisericii de către PS Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Lucrările de zidire a bisericii au fost începute sub îndrumarea preotului Ștefan Holban, cu ajutorul membrilor Corpului militar 1130 al Școlii de șoferi din Botoșani, care au zidit biserica până la acoperiș și prin voluntariatul creștinilor din sat și din comună. Proiectul bisericii a fost realizat de arhitecții Demostene Botez și Vasile Păsat. În luna martie 2004, preotul Ștefan Holban a ieșit la pensie, iar în data de 24 aprilie 2004, în Duminica Floriilor, a fost instalat noul preot paroh, Emanoil Vasile Crețu. Din anul 2004 s-au efectuat următoarele lucrări: zidirea turnului mic din fața bisericii, tencuieli interioare și exterioare, pictură murală în tehnica frescă, de către pictorul botoșănean Ioan Huțanu, dotare cu mobilier din stejar sculptat, pardoseală din marmură, încălzire pentru iarnă cu centrală pe gaz, candelabre, iluminare exterioară a bisericii, gard împrejmuitor din fier forjat și piatră, construirea complexului parohial ce cuprinde trapeză, bibliotecă, casă parohială, casă mortuară și anexe.

Cercul de lumină din timpul furtunii

Puțină lume știe că localitatea Cătămărăști Deal este vegheată de clopotele bisericii, ca de niște străjeri care în vreme de furtună acoperă cu o forță nevăzută toată zona. Nu o dată, dangătul clopotelor, sfințite cu rugăciuni de ploaie, a alungat norii de furtună care amenințau să distrugă culturile localnicilor dacă s-ar fi rupt peste sat. Ar putea părea înfiorător ca jumătate de oră sau mai mult clopotele să bată asurzitor, cu și mai multă forță, pe măsură ce intensitatea furtunii crește. Sunetul, însă, aduce nădejde și, în marea de nori ca tăciunele,  peste biserică apare un cerc de lumină. ,, Când se înnegrește cerul și bat clopotele, peste biserică apare un cerc de lumină. În 16 ani de când sunt aici o singură dată nu s-au tras în vreme de furtună pentru că a fost rapid și a durat până am ajuns. Dar de fiecare dată când se anunță grindină sau furtună și se lasă peste sat, sunetul clopotelor, sfințite cu rugăciuni de ploaie, alungă norii”, a povestit părintele paroh Vasile Crețu.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page