LOCAL | Recomandările DSP Botoșani: Măsuri de protecție împotriva infestării cu căpușe

Având în vedere că începe sezonul cald iar activităţile noastre în aer liber sunt mai frecvente, crescând astfel şi riscul muşcăturilor de căpuşă, Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă populaţiei următoarele:

Măsuri protective pentru om:

– Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.
– Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
– Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).
– Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide/căpușe.
– Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

Măsuri pentru controlul integrat al populaţiilor de căpuşe:

– pentru zonele favorabile dezvoltării căpuşelor: – Realizarea unor arii fără căpuşe în zonele rezidenţiale în care s-a constatat o infestare semnificativă cu ixodide, prin:
– Reducerea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului sau a spaţiilor înierbate.
– Înlăturarea frunzelor moarte, a crăcilor căzute şi arderea acestora.
– Înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor.
– Astuparea găurilor/crăpăturilor din pereţii caselor.

Managementul animalelor gazdă:

presupune următoarele măsuri cu caracter general:
– Descurajarea prezenţei rozătoarelor (depozitarea corectă a gunoiului menajer, depozitarea corectă a proviziilor – inclusiv grâne, fân, etc., folosirea de capcane, momeli otrăvite, etc).
– Descurajarea prezenţei unor animale de pădure (căprioare, arici, porci mistreţi, urşi etc.) prin preajma casei.
– Aplicarea de tratamente cu acaricide adecvate asupra animalelor de companie (câini, pisici, etc) şi asupra celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte).

Aplicarea prin pulverizare a unor formulări recomandate de acaricide pe zone restrânse și-n microfocare trebuie efectuată de către personal calificat și atestat în acest sens.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close