Important

LOCAL | APM Botoşani organizează şi în acest an Săptămâna Europenă a Mobilității, sub sloganul “Mergi cu noi!

Anual, în perioada 16 – 22 septembrie, comunitatea internațională celebrează Săptămâna Europenă a Mobilității, inițiativă care încurajează orașele să introducă și să promoveze măsuri de transport durabil și invită oamenii să încerce alternative la utilizarea autoturismului.

Desfășurată în acest an sub sloganul Mergi cu noi!”, campania încurajează oamenii să aleagă moduri active de deplasare sau să îmbine mersul pe jos și cu bicicleta cu transportul public. Pe lângă flexibilitate, mersul pe jos și cu bicicleta are multe alte beneficii, cum ar fi accesibilitatea socială și economică, fiabilitatea, faptul că nu generează emisii și impactul pozitiv asupra sănătății.

Investițiile într-o infrastructură sigură și comodă pentru modurile active de deplasare nu sunt doar investiții pentru pietoni sau bicicliști, ci sunt investiții pentru toți. Oamenii sunt pietoni atunci când merg până la stația de autobuz, până la gară sau până la locul de parcare, atunci când merg la plimbare cu prietenii și cu familia, când vizitează un oraș nou sau pur și simplu atunci când traversează strada pentru a intra într-un magazin. O infrastructură sigură și accesibilă înseamnă o investiție pentru societate.

De la prima sa ediţie, în 2002, impactul Săptămânii Europene a Mobilităţii a crescut rapid, atât în Europa, cât şi în lume. În 2018, s-au înregistrat oficial in campanie 2786 oraşe din 54 de ţări, dintre care 37 din România.

 “Utilizarea excesivă a autoturismelor duce la deteriorarea calității vieții, în special în mediul urban. Zgomotul, gazele de eșapament, traficul aglomerat, reducerea spațiului public sunt aspecte ale vieții noastre de zi cu zi. Săptămânii Europene a Mobilității este ocazia potrivită pentru a  atrage atenţia cetățenilor că mersul pe joss au cu bicicleta este plăcut, sănătos și contribuie la îmbunătățirea calității mediului., a declarat dl. Eugen Mateciuc, director executiv al APM Botoșani.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani organizează şi în acest an o serie de activităţi dedicate acestui eveniment: distribuirea de materiale informative populaţiei, monitorizarea nivelului de zgomot în intersecţiile principale din municipiul Botoşani, susţinerea de activităţi educative în unităţile de învăţământ, etc..

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!