Important

SANATATE | Interventie chirurgicala in utero, premiera in Romania

Specialistii de la Maternitatea Regina Maria din Bucuresti au realizat o interventie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero, premiera in Romania.
O femeie aflata in cea de-a 29-a saptamana de sarcina, la o ecografie de rutina, a aflat ca bebelusul ei este foarte bolnav. Diagnosticul a fost: hidrotorax fetal bilateral, iar medicul ei curant a sfatuit-o sa mearga la un alt medic, dr. Hadi Rahimian, pentru a avea o a doua parere medicala, scrie Agerpres.

Acesta a confirmat diagnosticul: in plamanii micutului se acumulase lichid. Daca acesta ar fi crescut in cantitate prea mare, ar fi dus la comprimarea plamanilor. La nastere, copilul ar fi putut prezenta insuficienta respiratorie severa, potential fatala. Dr. Rahimian le-a vorbit viitorilor parinti despre chirurgia fetala si i-a convins sa accepte interventia intrauterina.

In saptamana urmatoare de sarcina dr. Rahimian a montat la nivelul fatului un sunt toraco-amniotic. Prin acest sunt, lichidul din plamani a fost drenat in lichidul amniotic, ceea ce a permis dezvoltarea plamanilor in utero, acestia ajungand la o marime normala la nastere.

“Hidrotoraxul fetal este o acumulare anormala de lichid in cavitatea pleurala a fatului. Lichidul se gaseste intre plamani si peretele toracic, putand fi prezent la un singur plaman sau la ambii. Hidrotoraxul fetal primar sau chilotoraxul este o afectiune relativ rara, aparand la una din 10.000-15.000 de sarcini. Ca urmare a aparitiei tehnicilor prenatale de diagnostic si, in special, a ecografiei fetale, aceasta afectiune poate fi descoperita din timpul sarcinii iar in cazuri atent selectionate, poate fi tratata intrauterin”, a precizat medicul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page