Important

SANATATE | Revolutie digitala platita cu pretul sanatatii. Vezi unde duce dependenta de gadgeturi!

Viata cotidiana a devenit aproape de neconceput fara telefonul mobil, care, pe zi ce trece, seamana tot mai mult cu un computer de buzunar, laptop, tableta, iPod. Aproape ca nu mai putem comunica altfel decat telefonic, pe e-mail, Facebook sau Twitter. Toate aceste gadgeturi au si un pret: sanatatea noastra. Iata cateva boli cauzate de dependenta de gadgeturi:

 

1. Probleme osteoarticulare
Persoanele care folosesc mult tastatura si mouse-ul pot dezvolta probleme osteoarticulare de tipul sinovita, tendinita, bursita, epicondilita sau artroza – grupate sub denumirea de leziuni cauzate de miscari repetitive

Numita si boala tastaturii, sindromul de tunel carpian consta in comprimarea nervului median la nivelul incheieturii mainii si se manifesta prin durere si parestezii (amorteala, furnicaturi) la nivelul pumnului.

2. Probleme de coloana
Munca la computer presupune adesea o pozitie incorecta, tensionata a trunchiului, care poate duce la vicii de postura (scolioza, cifoza), durere de coloana cervicala, durere lombara, hernie de disc, sciatica.

Problemele de postura apar si in urma utilizarii smartphonului. Doctorul Alton Barron, chirurg la spitalul american St. Luke-Roosevelt, spune ca oamenii isi supun muschii unui efort considerabil, in zona gatului, umerilor si cea superior-posterioara.

3. Probleme oculare
Sindromul ochiului uscat este o afectiune frecvent intalnita la cei care stau ore bune cu ochii fixati in monitor. Se manifesta prin dureri de cap, vedere neclara (incetosata), uscaciune si oboseala oculara si dificultati de acomodare. Cei care lucreaza la calculator au si o incidenta crescuta a miopiei.

4. Obezitate si hemoroizi
Statul in fata calculatorului timp indelungat promoveaza stilul de viata sedentar si obezitatea. In plus, statul pe scaun favorizeaza aparitia hemoroizilor.

5. Varice
Lipsa contractiei musculare la nivelul membrelor inferioare poate crea si premisele dezvoltarii de varice, in special la persoanele care cumuleaza si alti factori de risc.

6. Tulburari neuropsihice
Neurastenie, oboseala cronica, insomnie, tulburari de atentie, dependenta, depresie – toate acestea pot fi consecinte ale trairii vietii in fata calculatorului, in realitatea virtual

7. Biciuirea neuronilor
Un studiu publicat in “The Journal Medical Association” arata ca o convorbire de peste 50 de minute intensifica activitatea cerebrala. Acesta este primul studiu care a analizat efectul radiatiilor emise de telefonul mobil asupra metabolismului glucozei, functia de baza a creierului. In mod normal, el isi regleaza singur cantitatea de glucoza necesara.

Cercetatorii au testat creierele a 47 de voluntari reprezentativi, demonstrand in final ca activitatea cerebrala o ia razna dupa expunerea prelungita la telefon, comparativ cu perioadele de “liniste” cand telefonul este inchis. Mai afectati ar fi cei care sufera deja de diverse probleme neurologice, care ar putea fi agravate.

Copiii sunt mai vulnerabili in fata radiatiilor, intrucat ei au un craniu mai subtire comparativ cu un adult si impactul e mai mare asupra acestora.

8. Infertilitate masculina
Utilizarea constanta a laptopurilor pe genunchi ameninta fertilitatea barbatilor. Se stie dintotdeauna ca o crestere a temperaturii din zonele genitale ale barbatilor afecteaza productia de sperma. Iar temperatura ridicata a calculatorului, amplasat de regula langa scrot, poate duce la infertilitate, uneori chiar ireversibila.

O singura ora cu laptopul pe genunchi ridica temperatura din zona scrotului cu peste 2 grade celsius, fapt ce duce la imposibilitatea temporara de producere a spermei. Insa, barbatii care folosesc zilnic laptopul pe genunchi cateva ore bune isi pot pierde capacitatea de reproducere timp de mai multe luni, chiar si un an. (BZI.RO)

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page