Diverse

DIVERSE | Socata, băutura copilăriei

Socata este o băutură tradiţională românească degustată şi apreciată de multe generaţii. Din aromele copilăriei fiecăruia nu lipseşte gustul minunat al acestei băuturi răcoritoare.

Se poate prepara şi în extrasezon din flori uscate de şoc care se păstrează în pungi de hârtie ţinute la loc răcoros. Trebuie ţinut cont că se mai pierde din aromă florilor prin procesul de uscare, de aceea se pun în plus încă 2-3 flori uscate la reţetă de socată.

Florile de soc sunt recomandate că terapie pentru combaterea multor afecţiuni: digestive (au proprietăţi diuretice şi laxative), respiratorii (răceală, gripă şi bronşită), dermatologice, oculare, reumatice, cardiace sau de nutriţie (în cura de slăbire).

 

Reţetă simplă de socată:

Ingrediente:

10-12 flori mari soc (se pot adaugă şi mai multe dacă va place sucul mai concentrat)
1 kg de zahăr (se poate înlocui cu miere)
2-3 lămâi mari
8 gr drojdie proaspătă
8 litri de apă rece
un borcan de 10 litri

Mod de preparare:

Se spăla florile de şoc şi se pun pe fundul borcanului. Se adaugă zahărul şi sucul de lămâie, plus cojile de lămâie taiete felii (se poate pune şi coajă de lămâie rasă). Apoi se pune apa cât să acopere totul şi se lasă până a două zi la macerat.

Sursa: www.unica.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page