Diverse

DIVERSE | (P) Mămicile știu!  Top: 10 obiecte de care vei avea neapărată nevoie după nașterea celui mic

Bebe este pe drum şi nu știi ce să cumperi mai întâi? Nu te lăsa copleșită de listele interminabile de obiecte recomandate, pentru că s-ar putea să constați că ție nu îți sunt de niciun folos. Iată care sunt cele 10 obiecte pe care mămicile le consideră indispensabile  în primul an de viaţă al celui mic:

 

  1. Pătuțul (eventual şi un babynest)

 

Cu toţii avem nevoie de un pat pentru odihnă, iar bebe nu face excepţie. Cu siguranţă, se va simţi mai bine în braţele tale pentru a adormi, dar până şi ele vor avea nevoie de odihnă şi deci, pătuţul este indispensabil. Majoritatea pediatrilor recomandă co-sleeping-ul măcar până când bebe împlineşte un an. Cu alte cuvinte, în urma studiilor s-a demonstrat că dormitul copilaşului în aceeaşi cameră cu părinţii  favorizează alăptarea, influenţează calitatea somnului şi are beneficii pe termen lung.

În plus, pătuţurile pentru cei mici se pot utiliza până la aproximativ 3 ani, majoritatea fiind reglabile pe înălţime astfel încât bebe să fie protejat în fiecare etapă de creştere.

Dacă în primele luni de viaţă, ţi se pare dificil să îl laşi pe puiuţ să doarmă în pătuţul lui, poţi utiliza un babynest. Aceste coşuleţe special proiectate pentru bebeluşi îl vor proteja pe cel mic în timpul somnului. În plus, îl poţi lua cu tine în pat, fără grija că vei adormi şi s-ar putea să îl pui în pericol.

  1. Masa de înfăşat

Deşi poate numele nu îi mai reprezintă utilitatea, pentru că însăşi noţiunea de înfăşat este perimată, mamele spun că este absolut necesară dacă nu vrei să ai surprize neplăcute atunci când îl schimbi pe bebe. În plus, vei avea la îndemână tot ce îţi trebuie pentru a nu te îndepărta de cel mic.

Însă nu recomandăm mesele de înfăşat care au şi cădiţa inclusă. Acest lucru ar presupune să îmbăiem copilul în camera în care urmează să doarmă, fapt care generează foarte multă umezeală care nu este tocmai benefică pentru niciun membru al familiei. Ca sa nu mai punem la socoteală că ar trebui să cărăm apa caldă în mijlocul dormitorului. Cam complicat, nu?

  1. Cădiţa de baie

Tocmai spuneam că nu recomandăm o masă de înfăşat cu o cădiţă de baie, însă cu siguranţă, îţi va trebui una pentru a-l putea îmbăia zilnic pe cel mic. Dincolo de design, poţi alege un model cu suport pentru bebe sau cu reductor detaşabil, menit să  lase copilaşul să se joace în voie în timp ce tu ai grijă să îl speli temeinic.

Îţi recomandăm să alegi una cu temometru încorporat: aşa nu vei mai avea niciodată teama că apa este mult prea fierbinte pentru pielea delicată a micuţului tău.

  1. Sterilizatorul

Îţi va trebui unul, chiar dacă bebe este alăptat 100%. Vor exista situaţii când vei avea nevoie de un biberon – chiar dacă nu se pune problema administrării unui supliment de lapte.

În plus, pe lângă biberoane şi tetine, vei vedea că este util pentru sterilizarea tuturor ustensilelor folosite pentru a-i prepara masa lui bebe în perioada diversificării. Fie că alegi un aparat de sterilizat, fie că este vorba de un sistem pentru cuptorul cu microunde, sterilizatorul îşi va dovedi din plin utilitatea. Să îţi spunem cam de câte ori pe zi vei ajunge să sterilizezi suzetele micuţului? Îţi lăsăm plăcerea să descoperi şi singură…

  1. Cântarul

Până la vârsta de 1 anişor se recomandă cântărirea periodică a micuţului pentru a vedea felul în care acesta se dezvoltă. Evident, acest lucru se întâmplă la fiecare vizită la pediatru, însă este bine să ai în vedere alcătuirea propriului grafic pentru a observa eventualele modificări de creştere. De aceea un cântar digital ar trebui să se afle neapărat pe lista de cumpărături. Însă nu este nevoie să întreprinzi această acţiune după fiecare masă a bebeluşului. Nu vei reuşi decât să îţi dai singură dureri de cap!

  1. Pompa de sân

Pentru ca bebe să poată beneficia de laptele tău chiar şi când nu eşti prin preajmă, vei avea nevoie de o pompă de sân. “Dar nu voi pleca niciodată de acasă fără bebeluşul meu” vei replica. Da, poate că aşa va fi, însă vei descoperi utilitatea pompei dacă te vei confrunta cu angorjarea sânilor, adică dacă vei produce mai mult lapte decât poate consuma cel mic. În plus, dacă vreodată vei fi nevoită să iei un tratament medicamentos care se poate transmite laptelui matern, îţi poţi păstra lactaţia utilizând o pompă de sân. Şi mai are o mulţime de beneficii pe care le vei descoperi atunci când îţi vei achiziţiona una. Însă cel mai important: îţi uşurează rutina zilnică şi-aşa încărcată cu o mulţime de activităţi dedicate princhindelului.

 

sursa foto: http://pixabay.com

  1. Sistem de purtare

Poate nu ştiai, dar babywearingul are o mulţime de beneficii, în primul rând, pentru bebe, şi în al doilea rând, pentru tine. Sistemele ergonomice de purtare, fie că vorbim de wrap, sling, mei-tai sau marsupiu, sunt recunoscute drept adjuvante în recuperarea copiilor cu displazie de şold, pe lângă beneficiile pe care le au în alăptare, îmbunătăţirea calităţii somnului  sau dezvoltarea sănătoasă a musculaturii celor mici. Până şi temutele colici dispar ca prin minune când copilaşul este purtat în poziţie verticală şi se află în contact direct cu corpul mamei care îi oferă protecţie şi siguranţă.

Astfel, utilizând un sistem de purtare, veţi putea merge amândoi la plimbare, la cumpărături sau vei putea face şi câteva treburi casnice fără teama că bebeluşul trebuie în permanenţă supravegheat.

În plus, sistemele de babywearing alese corect conform vârstei, pot fi utilizate şi până când copilaşul devine toddler în toată regula, fiind un ajutor nepreţuit atunci când plecaţi în excursii sau când în familie apare un frate mai mic.

  1. Leagănul sau balansoarul

Poate fi un obiect extrem de util dacă micuţul tău este obişnuit să adoarmă în mişcare. Şi evident, un ajutor nepreţuit pentru tine, dacă deja eşti epuizată de la plimbările lungi prin casă în încercarea de a-l adormi. Leagănul sau balansoarul poate fi utilizat încă din primele zile de viaţă şi până la aproximativ 9 luni sau chiar mai mult, în funcţie de greutatea pe care o poate susţine. Totodată, cele mai multe modele au cântecele şi vibraţii, reproduc sunete din natură, dar îi oferă celui mic şi o experienţă senzorială, prin jucăriile menite  să îl ţină ocupat pentru o bucată de vreme.

Pentru că dincolo de distracţia pe care o oferă bebeluşului, cel mai important aspect  este că el se află în siguranţă, timp în care tu te poţi ocupa şi de altceva fără grija supravegherii lui.

  1. Scaunul de masă

Este absolut necesar încă de când bebe începe diversificarea. Trebuie să ai în vedere că îl va folosi ani buni, până când va creşte suficient pentru a putea sta la masă pe propriul lui scaun, alături de ceilalţi membri ai familiei.

Totodată, te ajută pe tine să realizezi o rutină a mesei, cel mic ştiind că, odată aşezat acolo, urmează ca mami să îi dea ceva bun de mâncare. Astfel, el va învăţa să mănânce singur, chiar dacă mizeria va face parte din program.

De aceea, este foarte important ca scaunul să fie reglabil pe înalţime, eventual, pliabil, dacă nu dispui de prea mult spațiu în bucătărie, şi să fie prevăzut cu centură de siguranţă. Utilizat corect, scaunul de masă este un alt loc în care bebe este protejat de accidente şi se poate juca, dacă nu cu mâncarea, atunci cu alte jucării menite să îl ţină ocupat până termini tu de pregătit prânzul pentru restul familiei.

  1. Căruciorul

Da, este articolul care îţi dă cele mai mari bătăi de cap atunci când vine vorba să îl alegi, însă fără de care, îţi va fi foarte greu să ieşi la plimbare. Având în vedere că există modele pentru toate gusturile, dar şi pentru toate buzunarele, ar trebui să ai în vedere în ce măsură răspunde nevoilor tale şi ale bebeluşului tău.

Poate îţi doreşti să se plieze uşor, sau din contră, pentru tine contează ce greutate are având în vedere că trebuie să îl urci şi să îl cobori pe scări de mai multe ori pe zi. Oricare ar fi priorităţile, ţine minte că nu îl vei folosi o viaţă. Deci poate nu este nevoie să cheltuieşti o avere pe un cărucior, ci doar să găseşti varianta optimă din punct de vedere al raportului preţ- beneficiile pe care le oferă.

Cu siguranţă, un bebe are nevoie de mult mai multe obiecte în primul an de viaţă. Însă dincolo de ele, ceea ce primează cu adevărat este dragostea părinţilor lui.

 

Surse foto:

https://www.momjunction.com/articles/fun-things-to-do-with-your-newborn-baby_0077756/

https://twofeathersbabywearing.com/babywearing

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page