Important

DIVERSE | Legenda Sfântului Valentin

Venita de peste mari si tari, sarbatoarea Sfantului Valentin a devenit foarte cunoscuta, de ceva vreme, si pe meleagurile noastre. Ea este legata de data de 14 februarie, data la care se sarbatoreste “Ziua indragostitilor”, prilej pentru cei tineri de a-si declara sentimentele si de a petrece momente deosebite alaturi de persoana iubita.

Legenda Sfantului Valentin este destul de misterioasa, fara putinta de a se demonstra cu certitudine adevarul legat de ea. Mai mult decat atat, circula chiar mai multe versiuni ale acesteia, dar cea mai des intalnita este povestea ce urmeaza.

Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie.Numai ca, se spune ca soldatii sai, satuli sa stea departe de casa timp atat de indelungat, doreau pacea si o viata linistita alaturi de familiile lor.

Pentru a-i determina sa mearga la lupta, imparatul a decis sa le interzica sa se casatoreasca si sa-si intemeieze familii. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.

Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzica. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind facute în locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de împărat.

Intr-un final, Claudiu l-a găsit si l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerand că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman.

Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind Adu-ți aminte de Valentin al tău.

Valentin a fost  executat pe 14 februarie în anul 269.

Ziua indragostitilor in lume

În Franța, o țară tradițional catolică, Valentine’s Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca în restul țărilor occidentale.

În Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor . Nu este o sărbătoare oficială.

În Slovenia un proverb spune că Sfantul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri. Este de asemenea spus ca păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranță, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradițional 12 martie, ziua Sf Gregor.

In Romania, sarbatoarea traditionala pentru iubiti este Dragobete, care este sarbatorit pe 24 februarie. Este numit dupa un personaj din folclorul romanesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul romanesc dragoste.

Romania a început să sărbătorească și Valentine’s day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituții.

 

 


Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page