Diverse

DIVERSE | Îndulcitorii artificiali, între beneficii și riscuri

Unele persoane folosesc îndulcitorii artificiali pentru că nu conțin calorii și pentru a elimina zahărul din alimentație. Totuși, acești înlocuitori ai zahărului sunt subiectul unor controverse.

Îndulcitorii artificiali se găsesc din plin în sucuri şi în unele alimente, în special în dulciuri. Cei mai cunoscuți îndulcitori sunt aspartamul, zaharina şi sucroza. Aceste substanţe de sinteză pot fi folosite cu încredere de către diabetici, deoarece nu cresc nivelul de zahăr din sânge.

Multe persoane înlocuiesc zahărul cu îndulcitori artificiali pentru că vor să slăbească, însă oamenii de știință israelieni de la Institutul de Știință Weizmann susţin că aceștia favorizează obezitatea, pentru că organismul nu mai are capacitatea de a controla apetitul. Astfel, corpul cere mai multă hrană decât are nevoie, ceea ce înseamnă că mănânci mai mult, deci te îngrași.

Aspartamul, de 200 de ori mai dulce decât zahărul

Unul dintre cei mai utilizați îndulcitori artificiali, aspartmul, este o combinație între 2 aminoacizi, fenialanina și acidul aspartic, fiind de 200 de ori mai dulce ca zahărul. Reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranta Alimentară (EFSA) spun că acesta este sigur și nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Acesta nu poate fi utilizat la gătit și este interzis persoanelor care suferă de fenilcetonurie, o boală metabolică ereditară.

Sucraloza este un îndulcitor artificial de 600 de ori mai dulce decât zahărul, folosit pentru a îndulci unele mâncăruri dietetice, sucuri, anumite sortimente de gumă de mestecat, cât și în gelatină. Un studiu publicat în Jurnalul de Toxicologie și Sănătatea Mediului  Înconjurător susține că poate scădea eficiența unor tratamente pentru cancer și boli cardiace.

Pot da dureri de cap, susțin unele studii

Aspartamul poate cauza dureri de cap, potrivit cercetătorilor americani de la Asociaţia Americană a Diabetului. Ei au analizat timp de un an un grup de persoane care sufereau de migrenă cronică şi care foloseau aspartam. Un procent de 11% din ei au acuzat dureri mai mari, la câteva ore de la administrare. Şi zaharina poate avea această reacţie adversă, dacă este consumată în exces.

Zaharina poate fi de până la 700 de ori mai dulce decât zahărul, fiind utilizată în multe produse dietetice și sucuri.Așadar, îndulcitorii artificiali ar trebui consumați cu moderație.

Cantitatea zilnică recomandată de aspartam este de 40 mg, în timp ce doza optimă de sucraloză și de zaharină este de 5 mg pe zi. În cazul depăşirii acestor cantități, pot apărea dureri de stomac, stări de anxietate, ameţeli şi balonare.

INFO. Îndulcitorii artificiali nu sunt recomandați copiilor, pentru că nu se cunosc efectele pe care le au asupra sănătății acestora.

Dr.Corina Zugravu, medic primar Igienă și Alimentație, Institutul de Sănătate Publică București

Îndulcitorii au apărut din nevoia de a exista alternative cu mai puține calorii și care să nu solicite secreția de insulină, în comparație cu îndulcitorii naturali de tipul zahărului, mierii, siropurilor de arțar, agave, etc.

Au fost folosiți mai întâi pentru diabetici, apoi, pe măsură ce supraponderalitatea și obezitatea s-au extins, au început să fie consumați și de cei atenți să nu se îngrașe. Îndulcitorii fac parte din categoria aditivilor alimentari, fiind substanțe strict reglementate.

Nu numai ca au fost testați la lansarea pe piață, dar sunt verificați din nou, la anumite intervale de timp de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), cum a fost recent cazul aspartamului, pentru ca populația să fie sigură că nu se întâmplă nimic rău dacă îi consumă.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page