DIVERSE | De la ce apare anemia și cum se manifestă

Anemia este caracterizată prin oboseală, piele palidă, respirație întretăiată, ritm cardiac rapid și palpitații. De asemenea, se caracterizează prin glezne umflate, senzație de leșin și simptome generalizate de oboseală.

”Anemia este o consecință a unei boli, nu o boală în sine. Pacientul începe să se simtă mai obosit, mai slăbit, devine mai palid, obosește și când urcă 3-4 trepte. În momentul acela se va prezenta la medicul de familie unde va face o hemogramă care va releva un anumit grad de anemie. Cauzele sunt multiple, de la unele ușor de descoperit cum ar fi deficitul de fier și atunci mergem către cauze ginecologice sau gastro enterologice până la anemia din leucemie sau neoplazie.

Din punct de vedere al deficitului de fier, dacă avem de-a face cu o pacientă ne gândim că deficitul de fier este aociat menstrelor abundente, diverse pierderi din patologiile ginecologice, dacă este bărbat ne gândim la o cauză gastro enterologică și atunci îl îndrumăm către un specialist” a explicat medicul hematolog Mihaela Andreescu, la Antena 1.

Alimentele care combat anemia

Este bine să consumi alimente bogate în vitamina C, împreună cu cele care conțin fier pentru a îmbunătăți absorbția. Supa de urzici și frunzele de păpădie adăugate la salate reprezintă o modalitate foarte eficientă de a obține mai mult fier.

Ambele plante pot fi folosite pentru ceai, adăugând o linguriță de frunze tăiate, la o cană de apă fierbinte.

De asemenea, mănâncă carne pentru vitamina B12, legume, melasă, fructe uscate, sos de tomate, extracte de drojdie și drojdie de bere pentru fier și acid folic. Cerealele integrale sunt o importantă sursă de fier, însă prezintă şi un inconvenient. Ele au un conţinut ridicat de fitaţi, substanţe care împiedică absorţia fierului.

Pentru vegetarieni, un fel de mâncare vegetală cu un adaos de curry, este o sursă excelentă de fier care se absoarbe extreme de bine.

Suplimente pentru recuperare

În cazurile grave de anemie, sursele alimentare nu sunt suficiente, iar suplimentele vor avea un rol esențial în recuperarea organismului.

Mănâncă mai des pătrunjel, deoarece este bogat în fier. Ierburile amare, cum ar fi gențiana, îmbunătățesc digestia și absorbția mineralelor.

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close