Diverse

DIVERSE | Ce se întâmplă în corp când bem alcool

Consumat cu moderație, ocazionl, alcoolul nu dăunează persoanelor sănătoase, întrucât organismul găsește resursele pentru a contracara efectele negative ale acestuia. 

Alcoolul declanșează în organism o serie de reacții complexe, prin care se încearcă descompunerea lui. Există mai mulți factori care influențează absorbția băuturilor alcoolice, printre aceștia numărându-se cantitatea lor, sexul (femeile au o toleranță mai scăzută), dar și momentul ingerării (înainte sau după masă).

Cum se metabolizează

Există 3 etape ale metabolizării alcoolului: absorbția, distribuția și eliminarea. Imediat după ce este consumat, alcoolul se absoarbe în organism prin mucoasele gurii, ale esofagului (în cantități mai mici), prin pereții stomacului și ai intestinelor (într-un procent mai mare).

Absorbția are loc mai repede la cei care îl beau pe stomacul gol și mai greu în cazul celor care au mâncat recent (mai ales proteine și grăsimi). De asemenea, se absorb mai repede băuturile cu un conținut mare de alcool (20%).

În câteva minute, are loc distribuția alcoolului în organism, la țesuturi și organe, prin sistemul circulator. Cele mai afectate sunt ficatul și creierul, la nivelul cărora se produc modificări mai mult sau mai puțin grave, în funcție de cantitatea de băutură consumată.

Cea mai mare parte a alcoolului este eliminată prin ficat (95%), restul (5%) fiind înlăturat prin rinichi (urină), piele (sudoare), plămâni (aerul respirat) și prin salivă. La nivelul ficatului, alcoolul este eliminat cu ajutorul unor enzime. Este bine de știut că femeile au o cantitate mai mică de enzime hepatice care metabolizează alcoolul consumat, ceea ce explică de ce ele sunt afectate într-o măsură mai mare de acest viciu.

De la euforie la ebrietate

Alcoolul este un produs psihoactiv, adică acționează asupra rațiunii, percepțiilor și comportamentului. În cantități mici, oferă senzația de destindere, de euforie și chiar de excitație, alungând dezinhibarea și timiditatea.

De asemenea, induce logoreea și scade reflexele. În doze mai mari, apare beția (ebrietatea), însoțită de vorbire incoerentă, stare de moleșeală sau somnolență, modificări de dispoziție (euforie, deprimare, agresiune) și de mișcări necontrolate.

Nu îl combina cu pastilele

Dacă urmezi un tratament medicamentos, este mai mult decât necesar să eviți să consumi alcool, din cauza interacțiunilor posibile. Această combinație nepotrivită poate duce la încetinirea eliminării alcoolului, la limitarea absorbției medicamentelor, ceea ce le face ineficiente, ori  dimpotrivă, la potențarea acțiunii tratamentelor și a efectelor adverse ale acestora.

Băuturile alcoolice nu trebuie asociate cu medicamentele contra hipertensiunii, cu somniferele, cu antidepresivele, cu analgezicele, cu relaxantele musculare, cu statinele și cu medicamentele indicate în diabet. Asocierea alcool – anticoagulante orale sau aspirină crește riscul de hemoragii digestive.

Trebuie evitată și combinația alcool – diuretice (pentru că alcoolul are, la rândul lui, acțiune diuretică, iar asocierea cu astfel de medicamente crește riscul de deshidratare). Alcoolul în asociere cu paracetamolul favorizează leziunile la nivelul ficatului, iar combinat cu antihistaminicele le amplifică acestora efectele adverse (somnolență, dificultăți de concentrare).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page