Diverse

DIVERSE | Ce nu știai că poți trata cu busuioc

I se mai spune „regele ierburilor aromatice“, pentru că este un condiment prețios în bucătărie. Busuiocul, cunoscut la noi mai ales ca plantă sacră, folosită de biserici, are proprietăți deosebite în medicina naturistă, fiind de ajutor în alinarea tulburărilor digestive, migrenelor, afecțiunilor respiratorii și stresului.

Plantă cunoscută mai ales pentru întrebuințările sale în bucătărie, busuiocul a dovedit încă din vechi timpuri calități terapeutice. Bogăția de vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C și K) și minerale (potasiu, fosfor, calciu, sodiu, maneziu, fier, zinc, cupru, mangan, seleniu) îi oferă busuiocului numeroase virtuți pentru sănătate.

Combate crampele și ajută în mai toate problemele digestive, cum ar fi digestia leneșă și dificilă, balonare, gastrită, spasme și constipații.

Infuzia alină afecțiunile respiratorii

Principiile active ale acestei plante dau rezultate bune și în tratamentul astmului bronșic, virozelor, tusei, rinitelor și sinuzitelor. De asemenea, busuiocul întărește sistemul imunitar și combate infecțiile virale, de exemplu herpesul.

Deoarece conține camfor, busuiocul eliberează căile respiratorii și alină simptomele deranjante ale rinitelor, și are proprietăți calmante asupra acceselor de tuse.

Prepară infuzie dintr-o lingură de busuioc uscat la 250 de ml de apă fiartă, pe care o lași la infuzat cel puțin un sfert de oră. Se recomandă consumul a trei căni pe zi, ultima, înainte de culcare. Poți folosi amestecul și pentru inhalații, acestea fiind necesare atât astmaticilor, cât și pentru pacienții cu rinite și sinuzite.

Vinul de busuioc ajută digestia

Ține la macerat într-un litru de vin alb 100 de grame de flori de busuioc, timp de o săptămână și, din când în când, agită bine recipientul. Filtrează apoi și toarnă vinul în sticluțe închise la culoare și etanșe.

Cu o jumătate de oră înainte de masă poți consuma o ceașcă din acest vin, pentru că stimulează digestia și este un bun antiseptic intestinal și calmant. Vrei să te îngrași? Vinul de busuioc crește pofta de mâncare și te poate ajuta să atingi greutatea dorită. De asemenea, preparatul este indicat și în tratamentul colicilor intestinale și balonare.

Pulberea de busuioc, energizant natural

Când te simți epuizat, ține câteva minute sub limbă o linguriță rasă de pulbere de busuioc, apoi înghite-o cu un pahar cu apă. Indicat este s-o iei pe stomacul gol, de trei-patru ori pe zi sau la nevoie.

Leac pentru revigorarea organismului obosit de la stres, dar și pentru ulcerul gastric, deopotrivă, pulberea de busuioc trebuie consumată cu măsură, adică e indicat să nu se depășească cantitatea de șase grame pe zi, echivalentul a patru lingurițe rase. Obții pulbere de busuioc măcinând cu râșnița frunzele uscate, după care cerni totul prin sita de făină.

Alte indicații pentru preparatele cu busuioc

1.    În caz de diabet, bea infuzie de busuioc, pentru că stabilizează glicemia și scade concentrația de glucide din sânge. Consumă trei cești de infuzie pe zi, pe care o faci dintr-o linguriță de frunze uscate la 200 ml de apă.

2. Aftele pot dispărea dacă faci gargară cu decoct sau infuzie (o lingură de frunze la 200 ml de apă, se dă în clocot și apoi se lasă vasul acoperit zece minute) de mai multe ori pe zi, din care una seara, la culcare.

3. Crăpăturile călcâielor, sfârcurilor, buzelor și rănile cu puroi poate fi „închise“ cu alifie din busuioc, cu care ungi zonele afectate de două-trei ori pe zi. Pepari alifia din 20 g pulbere de frunze, 30 g ceară albă, 90 g untură, 60 g colofoniu, pe care le topești la foc mic, apoi dai totul la o parte, amesteci ingredientele și răcești compoziția. O păstrezi în recipient etanțe, la temperaturi scăzute. Găsești ingredientele în magazinele naturiste.

4. În cistite, se beau câte trei cești de infuzie pe zi, dimineața, la prâz și seara. Pune în fiecare ceașcă și câte trei picături de ulei esențial de busuioc și urmează acest tratament timp de două săptămâni. Are efecte puternic antibiotice, antimicotice și antivirale. De asemenea, busuiocul stimulează diureza, reduce inflamația la nivelul căilor urinare, previne complicațiile infecțiilor renale.

Plantă sacră

La italieni, busuiocul aromatizează majoritatea mâncărurilor și este considerat un simbol al dragostei. În India, hindușii credincioși sunt îngropați cu o frunză de busuioc pe piept, care reprezintă pașaportul pentru Rai.

Greci credeau că dacă ating această plantă atunci când sunt neliniștiți sau nervoși, stările tensionate dispar ca prin minune. În plus, în cultura grecească exista credința că cel care are asupra lui frunze de busuioc este veșnic îndrăgostit.

INFO: Sursă importantă de vitamina K, busuiocul deține un rol important în coagularea sângelui, în metabolismul muscular și cel osos.

Atenție!

Frunzele se înnegresc la căldură și își pierd nu doar aroma, ci și calitățile terapeutice. Utilizează preparatele din busuioc după indicațiile medicului fitoterapeut, pentru că are un conținut ridicat de estragol, un compus nociv care consumat în exces are efect potențial cancerigen. În aceste condiții, se recomandă utilizarea cu măsură a uleiului esențial și niciodată în stare pură, ci diluat.

„200 de alimente care ne vor binele“
Jean-Marie Delecroix

În conformitate cu studiile in vitro și pe animale, extractul de busuioc are un efect antioxidant chiar și în cantități foarte mici. El induce o diminuare a oxidării lipidelor sangvine-factor cu risc substanțial de hipertensiune.

De asemenea, s-a observat o protecție mărită a celulelor din ficat și din aortă împotriva oxidării. Un alt studiu a demonstrate potențialul cardioprotector al extractului de busuioc în cazul unui infarct miocardic.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page