Diverse

DIVERSE | Carnea gătită ar putea creşte riscul de diabet ori demenţă

Un studiu controversat susţine că rumenirea cărnii, mod de preparare considerat sănătos de către nutriţionişti, ar putea creşte riscul apariţiei unor boli precum diabetul de tipul doi, demenţă sau Alzheimer.

Carnea rumenită în cuptor, pe grătar sau în tigaie produce substanţe chimice care pot creşte risculde a dezvolta demenţa, susţin cercetătorii americani, scrie BBC.

Glicarea avansată, care apare în urma gătirii mâncării la căldură uscată, a fost asociată cu boli precum diabetul de tipul doi, dar şi demenţa sau Alzheimer.

Şoarecii de laborator care au fost supuşi unui regim alcătuit din mâncăruri preparate în acest fel au înregistrat o acumulare de proteine dăunătoare la nivelul creierului, substanţe care le-au afectat funcţiile cognitive.

Experţii susţin că rezultatele experimentelor au fost “convingătoare”, însă nu au oferit “răspunsuri definitive”.

Aceste proteine se formează atunci când grăsimile intră în contact cu zahărul. Fenomenul poate avea loc atât natural, cât şi în timpul gătitului.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de şcoala de medicină Icahn, de la spitalul Mount Sinai din New York.

În urma unor teste pe şoareci şi oameni, specialiştii au observat că fenomenul numit glicare avansată duce la acumularea unor proteine de beta-amiloid defecte, specifice bolnavilor de Alzheimer.

“Concluzionăm că demenţa poate fi cauzal legată de un nivel ridicat de produse alimentare consumate după glicare”, se arată în raportul cercetătorilor.

Sursa: gandul.info

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page