Politic

Cătălin Drulă: Adevărul despre PNRR, planul de țară făcut de USR

Niciodată în ultimii 30 de ani un program cu finanțare europeană nu a fost atât de discutat precum Planul Național de Redresare și Reziliență. Atât de către politicieni, cât și de către presă și public.

Pe bună dreptate.

Este vorba despre construirea de noi spitale, noi școli, autostrăzi și împăduriri masive. La schimb, ne-am angajat să desființăm pensiile speciale, să oprim jaful din păduri și să reformăm administrația. Acesta este PNRR-ul conceput de USR: un proiect de țară pentru România modernă.

Ce este deosebit la PNRR față de celelalte programe cu finanțare europeană, Programele Europene pe care le numim de obicei „fondurile europene?”. În primul rând, PNRR este un program care aduce sume considerabile de bani pentru investiții, dar le și condiționează de îndeplinirea unor reforme esențiale pentru modernizarea României.

Reformele introduse de USR în PNRR sunt necesare și urgente. Niciodată nu am avut o oportunitate mai mare pentru a face un salt de dezvoltare.

Românii au spus clar: vor modernizarea țării. Și asta presupune tăierea pensiilor speciale și a inechităților din sistemul de pensii, consolidarea sistemului de pensii și a pensiilor bazate pe investiții (Pilonul 2), profesionalizarea administrației publice și centrale, a companiilor de stat și renunțarea la sinecurile politice, digitalizarea relației cetățean-stat, a ANAF, legea avertizorului de integritate – încurajarea oamenilor corecți din sistem să semnaleze neregulile făcute de politicieni și pilele acestora, un Cod al urbanismului modern, oprirea furtului de lemn din păduri printr-un sistem real de monitorizare a exploatărilor forestiere, reforma sistemului de salarizare din sistemul public pe principiul plății egale pentru muncă de valoare egală. Sunt doar câteva dintre reformele incluse de USR în PNRR.

Sunt câteva dintre angajamentele cu care USR a venit în fața românilor la alegeri și care se regăsesc în PNRR. Pentru că românii le vor.

Dar nu le vor politicienii vechi din PNL și PSD, nu le vor șmecherii care îi finanțează, nu le vor extremiștii de la AUR, nu le vor cei care se îmbogățesc pe seama noastră.

Comunicat de presă USR Botoșani

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page