Angajatorii din Botoșani, verificați de inspectorii de muncă. Amenzi de 270.000 pentru munca la negru

În  cursul  lunii  septembrie  2020, în  domeniul  Relaţii de Muncă au fost efectuate  controale la un număr de  75  angajatori, cu un număr de 4565 salariaţi din care 2687 femei şi 3 minori. Au fost constatate 66 deficienţe, pentru care au fost dispuse tot atâtea măsuri reparatorii. Au fost  depistate la muncă 21 persoane care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă, fiind aplicate amenzi în valoare de 260.000 lei.

 

În  cursul  lunii  septembrie 2020, în cadrul  domeniului  Securitate   şi  Sănătate  în   Muncă  s-au desfăşurat următoarele activităţi:

–  a fost efectuate  controale la un  număr de 46 agenţi economici, fiind constatate  102 neconformităţi  şi au  fost  dispuse 108 măsuri. Au fost aplicate 102 sancţiuni  contravenţionale, din care 99 avertismente şi 3 amenzi în valoare totală de 10.000   lei.

–  5 evenimente  au fost  comunicate  în  această lună de către angajatori  către ITM;

–   2 evenimente au fost cercetate de către angajator şi avizate de către ITM;

–   au fost înregistrate 2 persoane accidentate în accidente de muncă.

Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control:

 • lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnavire profesională, inclusiv în  ceea ce priveşte riscul biologic de infectare privind virusul SARS –COV2;
 • neinstruirea lucrătorilor la angajare;
 • lipsa planul de prevenire şi protecţie;
 • neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a
 • examenului medical periodic;
 • angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi
 • instruirii lucrătorilor;
 • angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor
 • neefectuarea triajului epidemiologic la intrarea în unitate, neefectuarea instruirii împotriva SARS-COV2, lipsa materialelor de protecţie contra virusului.

 

De asemenea în cursul lunii septembrie au mai fost desfăşurate două campanii,

 • Campanie privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, desfăşurată în perioada 14-19.09.2020;
 • Campanie naţională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniile – fabricarea produselor de brutarie şi făinoase şi – întreţinere şi reparare autovehicule, desfăşurată în perioada 21-26.09. 2020, ale căror rezultate sunt cuprinse în raportarea lunii septembrie.

 

În afara acţiunilor desfăşurate conform Programului Propriu de acţiuni al ITM Botoşani,  inspectorii de muncă au participat alături de celelalte instituţii abilitate la acţiuni privind combaterea pandemiei.

 

Valoarea   totală   a   amenzilor   aplicate  de  către   ITM Botoşani,  în   cadrul domeniilor  Sănătate  şi  Securitate  în   Muncă  şi  Relaţii  de  Muncă  în  cursul lunii septembrie 2020 este de 270.000  lei.

 

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul www.GazetaBT.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This Article:

close