Local

Acțiuni preventive derulate de polițiști în municipiul Botoșani – FOTO

În data de 27 februarie  a.c. , poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu studeți ai Academiei de Poliție Alexandru Ioan Cuza au desfăşurat activităţi de informare pe tema drepturilor victimelor violenţei în familie, precum și promovarea unor măsuri de protecţie a bunurilor personale.

 

Activitatea de informare a populaţiei s-a derulat în zonele centrale ale municipiului  Botoșani. Discuţiile poliţiştilor cu cetăţenii au vizat transmiterea unor sfaturi utile pentru evitarea victimizării în cazul furturilor din autoturisme și a celor din genți sau buzunare . Polițiștii au transmis recomandări cu privire asigurarea mașinii atunci când este lăsată în locuri publice, chiar și pentru intervale scurte de timp, evitarea lăsării la vedere în mașină a unor obiecte care ar putea constitui o atracție pentru potențialii infractori.

 

De asemenea,  cetăţenilor le-au fost transmise recomandări  în situaţia în care aceştia din urmă sunt implicaţi în situaţii conflictuale, dar şi informații referitoare la modificările legislative apărute în situațiile de violență în familie.

 

 Astfel, cetăţenii au primit materiale tipărite în cadrul parteneriatului inițiat de IPJ Botoșani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică , material informativ care precizează condiţiile în care se poate solicita un ordin de protecţie, serviciile de care poate beneficia o victimă şi o serie de recomandări pentru persoanele care sunt supuse abuzurilor intrafamiliale.

 

Recomandări dacă în locuință se comit violențe fizice:  

 

Sună imediat la 112 dacă eşti în pericol!

Când nu poţi fugi din casă, încearcă să te închizi într-o cameră cu un telefon şi să suni la poliţie!

Dacă nu ai apucat să iei un telefon mobil cu tine, strigă tare ca să te audă vecinii sau deschide geamul şi cere ajutor.

Nu te adăposti în bucătărie! Acolo sunt obiecte cu care agresorul te poate răni.

Spune-le copiilor să se încuie într-o cameră sau să fugă la vecini/rude de încredere.

 

După producerea unei agresiuni:

Pentru siguranţa ta, părăseşte domiciliul dacă agresorul încă mai este în casă sau bănuieşti că se întoarce.Aşteaptă afară, într-un loc sigur, până ajunge poliţia.

Dacă nu poţi să ieşi din casă sau să te deplasezi pentru îngrijiri medicale/plângere la poliţie, sună la 112 şi vei fi ajutată de urgenţă.

În cazul în care eşti rănită, nu ezita să mergi la spital pentru un consult medical.Spune-le doctorilor ce ai păţit. Leziunile interne se pot agrava dacă nu le tratezi şi îţi pui viaţa în pericol.

Până cercetează poliţia locul unde ai fost agresată, nu atinge nici un obiect din acea zonă. Astfel, se vor păstra toate probele şi poziţia lor în cameră:obiecte sparte, haine rupte, lucruri trântite, pete, amprente, etc.

 

În cazul conflictelor familiale, poliţia poate acţiona în urma depunerii unei sesizări scrise la sediul unităţii de poliţie de pe raza de domiciliu a victimei, în urma unui apel telefonic la ofiţerul de serviciu al secţiei/unităţii de poliţie locale,  a unei solicitări la Serviciul Unic de Apel de Urgenţă 112 (care poate fi făcută de oricine are cunoştinţă de astfel de evenimente negative), a unei sesizări verbale făcută direct la agentul de poliţie din dispozitivul de siguranţă publică şi patrulare sau se poate sesiza din oficiu.

 

Dacă în urma evaluării situaţiei, poliţistul constată existenţa unui risc eminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, acesta poate emite un ordin de protecţie provizoriu cu valabilitate de 5 zile.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page