Sanatate

SANATATE | Alimente bogate în colesterol pe care să le eviți

Nivelul ridicat de colesterol din sânge poate duce la apariția unor afecțiuni grave ale inimii, la accident vascular cerebral și chiar moarte. Tocmai de aceea, o dietă echilibrată este extrem de importantă, la fel ca și cunoașterea alimentelor interzise atunci când ai colesterolul mărit.

– gălbenuș de ou

Gălbenușul de ou este alimentul cu cel mai ridicat nivel de colesterol, mai precis un singur gălbenuș poate conține aproape 250 de miligrame. Așadar, sfatul nostru este să eviți ouăle prăjite pe cât posibil și să le înlocuiești cu o omletă preparată numai din albușuri de ou.

– ficat

Evită preparatele care conțin ficat, mai ales cel de vită.. Acesta conține 564 miligrame de colesterol/100 grame. Potrivit American Heart Association, un adult sănătos are nevoie de maximum 300 miligrame de colesterol, doza zilnică recomandată.

– unt

Untul, ingredientul cheie din majoritatea dulciurilor, trebuie și el consumat în cantități moderate. Astfel, 100 de grame de unt conțin 215 miligrame de colesterol, în timp ce o linguriță de unt furnizează 30 de miligrame de colesterol.

– puiul prăjit

Deși puiul face parte din categoria de carne slabă, modul de gătire poate face diferența. De exemplu, o aripioară de pui prăjită conține mai multă grăsime și colesterol decât un burger sau o cupă de înghețată, însă pielea este cea mai dăunătoare.

– produse fast-food

Mâncarea fast-food este delicioasă, dar nu sănătoasă. Un cheeseburger conține 85 mg de colesterol (nu cel sănătos), iar un hamburger 175 de mg de colesterol. Așa că, mai bine evită acest gen de mâncare dacă nu vrei să dezvolți afecțiuni grave.

– carne procesată

Cantitatea de colesterol din carnea procesată depinde de cantitatea de grăsimi adăugate în timpul procesării. Astfel, carnea de miel și de rață sunt cele mai bogate în colesterol.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page