Important

NATIONAL | Noul timbru de mediu va fi introdus până în aprilie 2018

Deși a fost eliminat complet din legislație de doar câteva luni, timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit, totuși, de o altă taxă auto până în aprilie 2018, conform unor declarații recente ale Grațielei Gavrilescu, ministrul mediului. Proprietarii de mașini nu mai trebuie să achite timbrul de mediu din prima zi a lunii februarie 2017, această obligație intervenind, de obicei, la prima înmatriculare sau la prima schimbare de proprietar.

Timbrul de mediu ar urma să fie înlocuit de o altă taxă auto până în aprilie 2018, în condițiile în care acesta abia a fost eliminat de doar câteva luni. Încă nu există informații prea multe despre forma pe care o va avea această taxă auto nouă și nici despre cine va trebui să o achite. Singurele informații oferite de ministrul mediului sunt că va fi o taxare în funcție de emisiile poluante.

Bugetul Adminstrației Fondului pentru Mediu va fi aprobat undeva în martie – aprilie anul viitor. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu știu cum va ieși forma finală a acestei penalități pentru mașinile care vor polua și sper ca în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri şi cheltuieli să fie aprobat, să avem și o formă finală. Principiul va fi același, adică «poluatorul plătește», a declarat Grațiela Gavrilescu, citată de Mediafax.

Intenția de a înlocui timbrul de mediu cu o nouă formă de taxare de mediu a fost o idee constantă, la nivelul Guvernului, încă din februarie 2017, însă până acum nu s-a ajuns la o propunere concretă. Inițial, Daniel Constantin, fostul ministru al mediului, a fost cel care a informat că există planuri pentru o nouă taxare de mediu.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementa timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogată în prima zi a lunii februarie 2017. Astfel, de la acea dată, proprietarii de mașini nu mai sunt obligați să achite taxa auto la prima înmatriculare a unei mașini sau la prima schimbare de proprietar.

Notă: În prezent, proprietarii de mașini pot cere, pe cale administrativă, restituirea oricăreia dintre fostele taxe auto, deci și a timbrului de mediu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page