Sanatate

SANATATE | Ce poți trata cu ceapă

Cunoscută ca fiind ingredientul cel mai folosit în bucătărie, ceapa este una dintre cele mai sănătoase legume, având nu doar virtuți culinare, ci și terapeutice.

Ceapa este bogată în vitaminele B6, C, E și în minerale cum sunt siliciul, potasiul, seleniul, iodul, fosforul, sulful, calciul, fierul și sodiul. Un compus valoros din ceapă este quercitina, care s-a dovedit că ar putea să inhibe apariția anumitor boli.

Combate simtomele răcelii

Ceapa conține peste 20 de substanțe antivirale și antibacteriene și este de preferat să o consumi proaspătă pentru a profita din plin de calitățile ei. Efectul benefic în susținerea imunității este dat de seleniu. În perioadele de răceli sau gripe, îți poți prepara câteva remedii pe bază de ceapă.

Pentru tuse – amestecă 5 ml de suc de ceapă cu 10 ml de miere pură și ia acest remediu măcar de două ori pe zi. Vei scăpa de tuse și îți vei calma gâtul iritat. Încearcă și următorul remediu care te pune pe picioare dacă ai viroze. Tai 1 ceapă de dimensiune medie în 4 bucăți. Le pui într-un recipient, apoi torni 1 litru de apă fierbinte peste ele. Lași recipientul acoperit aproximativ 20 de minute, le presezi și după ce s-a răcit, adaugi 2 lingurițe de miere. Pentru a avea efecte pozitive în lupta împotriva răcelii, trebuie să consumi infuzia de mai multe ori în timpul zilei. Aceasta te va face să te simți mult mai bine din prima zi.

Scade riscul de apariţie a cancerului

Studiile au arătat că oamenii care consumă frecvent ceapă au un risc mai scăzut de a face boli cardiovasculare şi anumite tipuri de cancer, comparativ cu alţi oameni care evită această legumă. Acțiunea benefică este conferită de quercitină, compus cu valoare antioxidantă.

Are proprietăți diuretice

Ceapa împiedică retenția de apă, ajută la eliminarea nisipului la rinichi, ameliorează guta și artrita. Dacă ai probleme cu hipertensiunea arterială, încearcă să consumi cât mai des ceapă, indiferent că este crudă sau fiartă. Ceapa ajută la scăderea tensiunii în mod natural și, de asemenea, subțiază sângele și dizolvă cheagurile formate.

Oprește căderea părului

Sucul de ceapă, aplicat de două ori pe săptămână, timp de 2 luni, este foarte eficient în creșterea părului. De asemenea, este folositor și pentru firele subțiri care se rup repede, chiar și pentru stoparea albirii premature a părului.

Remediu pentru detoxificarea rinichilor

Ai nevoie de 2 l de apă, 2 cepe, 3 legături de pătrunjel și sucul de la 3 lămâi. Într-o oală fierbi  apa. Cureți și tai ceapa în bucăți, le bagi într-un borcan, torni apa fiartă, adaugi pătrunjelul și sucul de lămâie și îl lași la rece cel puțin 2 ore, iar la sfârșit strecori compoziția. Împarți lichidul în 5-6 porții și îl consumi în decursul unei zile. Urmezi cura 3 zile pe săptămână.

Remedii externe

Aplicațiile repetate cu suc de ceapă (de 3-4 ori pe zi, pe o perioadă de 5-6 zile) se recomandă pentru combaterea negilor și pistruilor.

Cureți, speli și zdrobești 1 ceapă și 4 căței de usturoi. Zeama obținută o aplici direct pe zonele cu pete și masezi. O lași să acționeze 10 minute, după care clătești pielea cu apă caldă. Repetă acest tratament de 2 ori pe săptămână.

Alte beneficii ale cepei
– Reduce riscul coagulării sângelui
– Contribuie la creșterea colesterolului bun, ajutând la scăderea celui rău și a trigliceridelor
– Induce somnul
– Tratează infecțiile
– Previne anemia
– Facilitează digestia
– Protejează mușchii și oasele
– Ajută la menținerea unei inimi sănătoase
– Reduce durerile de dinți

Contraindicații

Ceapa se consumă cu prudență de bolnavii de gastrită, de cei cu colită de fermentație și de cei cu colonul iritabil. Dacă ai o intoleranță digestivă mai mică sau mai mare la ceapă, nu o consuma în exces.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page