Diverse

DIVERSE | Tehnici de prim ajutor în caz de leșin

Leşinul, cunoscut şi sub numele de lipotimie, este pierderea bruscă, de câteva secunde, a cunoştinţei. Poate apărea din cauza stresului, a unor emoţii foarte puternice, a oboselii sau a înfometării. Lipotimiile sunt mai frecvente vara, din cauza deshidratării provocate de caniculă. Înainte de leşin, pot apărea ameţelile, greaţa, vederea înceţoşată sau ţiuitul în urechi.

În primul rând, leşinul nu trebuie tratat drept ceva deosebit de grav. Asta dacă nu cumva este vorba de un infarct.

Cel mai des întâlnite cauze de apariţie a leşinului sunt: anemia, expunerea la căldură şi deshidratarea, efortul fizic intens, hipoglicemia, administrarea de medicamente diuretice, sedative sau tranchilizante.

Iată ce tehnici de prim ajutor poți aplica în caz de leșin!

Tehnici de prim ajutor în caz de leșin – primele măsuri

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când te afli lângă o persoană care a leşinat este să:

– Eliberează căile respiratorii pentru a permite oxigenarea creierului. Victima trebuie să fie întinsă şi aşezată pe o parte, de preferabil pe stânga, şi să aibă capul dat pe spate;

– Aşează persoana la orizontală, pe spate. Apoi, ridică-i picioarele până în dreptul pieptului. Ajută la restabilirea fluxului sangvin. În cazul în care victima are și stări de vomă, ea se va poziționa orizontal, însă în poziție lateral, pentru a preîntâmpina o eventuală înecare cu lichide;

– Dacă persoana în cauză poartă haine strâmte, ele trebuie îndepărtate (deschidem nasturii de la bluză, cureaua și cravata);

– Tamponează zona de sub nas cu alcool sau cu oţet, poate fi şi parfum tare sau o stropeşti uşor cu apă pe faţă;

– Verifici activitatea cardiacă. Un ritm normal cardiac se măsoară prin palparea pulsului, care trebuie să aibă o frecvenţă de 60 până la 100 de bătăi pe minut.

Sfat: Nu sunt indicate palmele zdravene, pentru ca persoana aflată în stare de leşin să îşi revină mai repede. Este de ajuns ca aceasta să fie ușor ciupită de obraji. De obicei, victima îşi revine în cel mult un minut, ­după care este indicat să mai stea puţin timp întinsă şi să bea apă.

Tehnici de prim ajutor în caz de leșin –  ce faci dacă persistă

Dacă victima nu-şi revine în primele minute după ce i-ai acordat primul ajutor, trebuie să apelezi la salvare. Totodată, este bine ca o victima să meargă la medic, pentru un set de analize, căci leşinul poate ascunde şi afecţiuni grave.

Tehnici de prim ajutor în caz de leșin – ce poate cauza un leșin

Un şoc emoţional puternic. În acest caz, trebuie să lucrezi la stăpânirea de sine, nu neapărat să apelezi la medic.

O problemă neurologică sau cardiovasculară. Consultă repede medicul curant.

Dereglări metabolice. Şi în acest caz trebuie să mergi la un medic, un endocrinolog.

Recoltarea de sânge, lipsa de aer din încăperea în care te afli, oboseala cronică, canicula, migrenele, hipoglicemia ori deshidratarea pot şi ele cauza leşinul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page