Sanatate

SANATATE | Cum știi că suferi de o boală a ficatului

Anumiți factori, precum alimentația nesănătoasă, odihna insuficientă și consumul excesiv de alcool, pot duce la îmbolnăvirea ficatului. Iată care sunt simptomele principalelor afecțiuni ale ficatului!

Cum recunoști ciroza hepatică

Simptomele cirozei apar pe măsură ce boala se agravează. Semnele care ar trebui să te trimită la medic sunt scăderea apetitului, senzația de greață, oboseala accentuată, amețelile dar și pierderile în greutate. Mai pot apărea dureri abdominale, icterul și creșterea în volum a abdomenului.

Care sunt simptomele canceruui hepatic

Fiindcă nu doare, cancerul hepatic este depistat, de cele mai multe ori, în stadii avansate. De aceea, este important să mergi la doctor dacă suferi de o perioadă mai lungă de timp de oboseală accentuată, greață sau vărsături.

Și pierderea rapidă în greutate, lipsa poftei de mâncare și dureri în partea dreaptă a abdomenului, pot fi semnale ale bolii.

Icterul, semn de hepatită

Hepatita reprezintă o inflamație a ficatului, care poate fi acută sau cronică. Aceste afecțiuni pot fi recunoscute după prezența anumitor simptome: dureri în partea dreaptă a abdomenului, vărsături, greață, icter, urină închisă la culoare, dar și oboseală accentuată.

În cazul hepatitelor virale mai pot apărea febra, dar și durerile articulare, simptome asemănătoare cu cele ale răcelilor.

„Ficatul gras“, o boală tăcută

Steatoza hepatică, cum este cunoscut în termeni medicali „ficatul gras”, e frecventă la adulţi. Se estimează că până la 20% dintre adulţi au boala, dar numărul lor ar putea fi mai mare, pentru că steatoza nu dă, de obicei, niciun fel de simptome.

La unii pacienți pot apărea oboseală, greață, dureri în partea dreaptă, sub coastă. De aceea, diagnosticul poate fi stabilit numai după efectuarea unei ecografii.

Steatoza hepatică apare atunci când se acumulează grăsimi în ficat, în proporție mai mare de 10%.  „Ficatul gras“ este asociat și cu alte boli, precum diabetul, hipertensiunea arterială și hipotiroidia.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page