ImportantLocal

LOCAL | Codul Muncii a fost modificat!

În cadrul Campaniei de informare şi conştientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată, adresată angajatorilor şi angajaţilor şi ca urmare a  intrării în vigoare, în data de 07.08.2017 a Ordonanţei de Urgenţă nr.53/2017 pentru modificarea şi completarea Legii 53/2003-Codul Muncii, aducem la cunoştinţă următoarele modificări şi completări  survenite la Codul Muncii:

 A.

  1. După art.15 se introduce un nou articol, articolul15ˆ1, cu următorul cuprins :                      

ART. 15

În sensul prezentei legi, munca nedeclarată reprezintă:

  • a) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activităţii;
  • b) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
  • c) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
  • d) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial.”
  1. Articolul 16 se modifică şi va avea următorul cuprins:

                   “ART. 16   

(1) Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, anterior începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.

(2) Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.

(3) Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.

(4) Angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc.

(5) Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.

(6) Absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechimea în muncă.”

  1. La articolul 17, alineatul (5) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, anterior producerii modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil.”

  1. Articolul 119 se modifică şi va avea următorul cuprins:

“Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit al programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru.”

5.La articolul 260 alineatul (1), litera e), se modifică şi va avea următorul cuprins:

“e) primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;”

6.La  articolul 260  alineatul  (1),   după  litera e)   se  introduc trei  noi  litere,   literele   eˆ1 – eˆ3, cu următorul cuprins:

  • “e^1) primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
  • e^2) primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat, cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
  • e^3) primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată;”

7. La articolul 260 alineatul (1), după litera p se introduce o nouă literă, litera q, cu următorul cuprins:

  • “q) încălcarea prevederilor art. 16 alin. (4), cu amendă de 10.000 lei.”

8.La articolul 260, după alineatul (1)se introduce un nou alineat, alineatul (1ˆ1) cu următorul cuprins:

  • “(1^1) Contravenientul poate achita în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia jumătate din amenda prevăzută la alin. (1) lit. e)-e^3), inspectorul de muncă făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.”
  1. La articolul 260, după alineatul (3) se introduce două noi alienate, alineatele (4) şi (5) cu următorul cuprins:
  • “(4) În cazul constatării săvârşirii uneia dintre faptele prevăzute la alin. (1) lit. e)-e^2), inspectorul de muncă dispune, ca sancţiune complementară, sistarea activităţii locului de muncă organizat, supus controlului, conform procedurii de sistare elaborate de Inspecţia Muncii şi aprobate prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, după consultarea prealabilă a confederaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional.
  • (5) Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale aplicate şi după ce demonstrează că a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi constituirea şi plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată.”

 

  1. Articolul 264, alineatul 4 – primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, constituie infracţiune – se abrogă.

 

  1. La articolul 265, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(2) Primirea la muncă a unei persoane aflate în situaţie de şedere ilegală în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

La data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă 53/2017, se abrogă prevederile Art.9, alin.(1) din Hotărârea Guvernului 500/2011 – privind registrul general de evidenţă al salariaţilor.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page