Sanatate

SANATATE | Alba-neagra cu bursele pentru rezidenţii la Medicină

Alba neagra cu bursele de studiu ale rezidenţilor! Potrivit noului proiect al legii salarizării, de la 1 iulie, nu se vor mai aloca banii aferenţi acestor plăţi! Deja, unele spitale i-au anunţat pe medici că nu vor mai beneficia de suma lunară în valoare de 670 de lei! Între timp însă, oficialii din Ministerul Muncii au găsit o soluţie şi au promis că vor veni cu o nouă interpretare astfel încât bursele să fie plătite!

Medicii rezidenți își vor primi în continuare bursele, a dat asigurări, duminică, ministrul Sănătății, Florian Bodog, precizând că există două acte normative în baza cărora acestea vor putea fi acordate în continuare.

Ministrul Sănătății explică ce se va întâmpla, de fapt, cu bursele pentru medicii rezidenți

“Încă de săptămâna trecută, Direcția de specialitate din Ministerul Sănătății a luat legătura cu colegii de la Ministerul Muncii, există o controversă cu privire la faptul că s-ar putea sau nu s-ar putea acorda bursele, ceea ce pot eu să vă asigur este că în intenția Guvernului nu există nicio inițiativă de a reduce veniturile medicilor rezidenți, dimpotrivă. Eu am fost informat că există două prevederi legale în baza cărora putem acorda în continuare bursele pentru rezidenți. (…) Eu le dau asigurări medicilor rezidenți că nu se vor reduce veniturile pe care le au la momentul de față”, a declarat Florian Bodog pentru Agerpres

În prezent, veniturile lunare ale unui medic rezident sunt formate din salariul de încadrare, în medie de 2.000 de lei, şi o bursă de studiu în valoare de 670 de lei! Bursele au fost acordate printr-o hotărâre de Guvern în urmă cu trei ani pe vremea când Ministerul Sănătăţii era condus de Nicolae Bănicioiu!

Legea salarizării care ar urma să reglementeze salariile bugetarilor abrogă însă toate ordonanţele existente până în acest moment, implicit şi actul care reglementa sumele primite de rezidenţi! Într-o postare pe Facebook, un student la medicină în Iaşi îşi informează colegii că nu vor mai primi bursele pentru luna iulie!

“Astăzi, am fost anunţat de spitalul plătitor că de la 1 iulie medicii rezidenţi nu vor mai primi bursa de studii în cuantum de 670 de lei, pentru că a intrat în vigoare legea salarizării unitare, care ne va creşte salariul de la 1 ianuarie 2018”, scrie studentul.

Informaţia a fost confirmată şi de Ministerul Muncii, însă în mai puţin de 24 de ore oficialii s-au răzgândit!

Potrivit articolului 38 din legea salarizării, toate salariile, sporurile, dar şi indemnizaţiile se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017! Ce evită ministerul să spună este faptul că bursele de studiu nu sunt venituri asimilate salariului de bază! Aşa că luni Ministerul Muncii va transmite o normă de interpretare către Ministerul Sănătăţii astfel încât banii să ajungă totuşi la medici!

În sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenți, însă mai bine de 85% din absolvenții de medicină vor să își caute de muncă în străinătate.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page