Sanatate

SANATATE | Ce factori ne perturbă hormonii

Pubertatea precoce și infertilitatea sunt câteva dintre consecințele expunerii la chimicalele cu care zilnic venim în contact și care perturbă activitatea hormonilor.

Peste 500 de substanțe prezente în aer, apă și alimentație interferează cu buna funcționare a glandelor endocrine. Astfel de perturbatori intră în componența unor obiecte pe care le folosim frecvent, printre acestea numărându-se recipientele de plastic, produsele cosmetice și de îngrijire, covoarele, mobila etc. De asemenea, îi regăsim și în alimente, mai ales în fructele şi legumele tratate cu pesticide şi în carnea provenită de la animale care au primit hormoni, dar și în conserve, acestea conținând bisfenol A.

Perturbatori endocrini, numiți și xenoestrogeni,intereferează cu acțiunea hormonilor prin mai multe mecanisme. De pildă, le pot modifica producția, le mimează acțiunea substituindu-se acestora sau împiedică acțiunea hormonilor fixându-se pe receptorii cu care ei interacționează în mod normal.

Pot cauza malformații și cancer

Consecințele perturbatorilor endocrini se observă după o perioadă variabilă. Mai vulnerabili la acțiunea lor sunt gravidele (fătul este sensibil la modificările hormonale) și copiii. Studiile au arătat că aceste substanțe pot cauza: alterarea fertilităţii masculine (scăderea cantităţii şi calităţii spermatozoizilor), precum şi malformaţii ale sistemului reproducător masculin (criptorhidism – necoborârea testicolului în scrot – şi hipospadias – malformaţie a penisului, care afectează capacitatea de urinare), scăderea fertilităţii feminine, pubertate precoce, endometrioză, retard de creştere, moartea fătului în uter, avort spontan, afectarea funcţiei tiroidiene, diabet, cancer (mai ales mamar, de prostată şi testicular), obezitate, probleme neurologice şi dereglarea sistemului imunitar.

Un alt mare risc posibil este cancerul. Astfel, parabenii și compusul sulfat laurat de sodiu (SLS),un agent de spumare din săpunuri, șampoane și geluri de duș, pot mima acțiunea estrogenului. Acest lucru înseamnă creșterea riscului de apariție a problemelor de sănătate asociate cu estrogenul: tulburări de ciclu menstrual, în cazul femeilor, și scăderea numărului şi calităţii spermatozoizilor. Și anumite tipuri de cancer, printre care cel mamar, sunt favorizate de această perturbare endocrină.

Așa îi eviți!

Pentru că sunt peste tot, chimicalele care produc dezechilibre hormonale sunt greu de ocolit. Totuși, ține cont de câteva sfaturi prin care le poți limita acțiunea!

– Renunță la ustensilele de aluminiu folosite în bucătărie, precum și la folia de aluminiu și la berea și răcoritoarele la doză.

– Când cumperi caserole de plastic, fii atent și la cifrele de reciclare de pe ambalaj. Sunt de evitat cele cu cifra 7, întrucât conțin bisfenol A.

– Nu cumpăra produse care au în componență ftalați (aparînscrişi ca DEHP, DIDP, DINP, DBP) sau parabeni(apar ca propyl/methyl/isobuthyl/butyl/ethyl/paraben).

– Evită să încălzești mâncarea la microunde în ambalaje de plastic, pentru că astfel de eliberează bisfenol A sau ftalaţi.

– Este de preferat ca mâncarea și apa să fie păstrate în recipiente de sticlă sau de ceramică.

 

Bisfenolul A crește nivelul estrogenului, favorizând pubertatea precoce, infertilitatea și riscul de cancer.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page