Sanatate

SANATATE | Colonul iritabil îţi afectează viaţa? Iată la cine trebuie să apelezi

Una dintre cele mai cunoscute afecţiuni ale lumii moderne, colonul iritabil, afectează în mod constant viaţa multor persoane. În fiecare an sute de oameni sunt diagnosticaţi, în întreaga lume, cu colon iritabil. Simptomele supărătoare, stânjenitoare, pot provoca îngrijorare serioasă, mai ales pentru că ele se pot confunda ușor cu cele ale unor boli grave și chiar cancer. Colonul iritabil îţi afectează viaţa? Iată la cine trebuie să apelezi:
Colonul iritabil reprezintă o tulburare de tranzit intestinal, manifestată cu alternanţa între episoade diareice și constipaţie. Este posibil să predomine una dintre ele. În plus, colonul iritabil aduce cu sine o serie de multe alte neplăceri:

* senzaţie de balobare

* greaţă;

* crampe abdominale severe;

* scădere ponderală;

* lipsa poftei de mȃncare;

Pentru persoanele afectate, colonul iritabil poate fi privit ca un adevărat calvar. Mersul frecvent la toaletă, modul agresiv în care apare necesitatea eliminării scaunului, însoţită de dureri intense, poate pune persoana în imposibilitatea de a efectua deplasări. De asemenea, creează un adevărat complex de inferioritate atunci când trebuie să meargă ȋntr-un loc public.

O plimbare în parc, pentru cei cu colon iritabil, poate fi doar un vis imposibil deoarece toaletele publice sunt rare și, în general, murdare.

Colonul iritabil ȋţi afectează viaţa? Iată la cine trebuie să apelezi

Cei care experimentează des astfel de simptome, ajung la medicul gastroenterolog cu recomandare de la medicul de familie. Urmează o serie de analize și investigaţii medicale pentru a se exclude posibilitatea existenţei unei boli grave. Un medic cu experienţă va recunoaște din start semnele colonului iritabil, poate chiar la o simplă palpare a abdomenului. Cum este posibil? Abdomenul este tare deoarece mușchii sunt mai tot timpul ȋncordaţi. Odată cu ei se contractă și intestinele, astfel apărȃnd durerea și senzaţia iminentă de defecare.

Foarte mulţi medici recomandă, pentru tratamentul colonului iritabil, relaxarea. Se pot lua probiotice și prebiotice, se poate urma o dietă alimentară sau practica un sport. Toate acestea ajută, dar nu elimină cauzele colonului iritabil.

Ceea ce nu se cunoște foarte bine despre colonul iritabil este faptul că se tratează la… psiholog. Această afecţiune este una emoţională și este strȃns legată de anumiţi factori psihologici implicaţi în declanșarea ei.  Stresul, mediul social sau familial, rezistenţa la frustrare, fricile diverse, trebuie analizate cu atenţie pentru a se descoperi cauzele ce au dus la apariţia simptomelor colonului iritabil. Numai ajungând la cauză se poate trata cu adevărat afecţiunea.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page