Sanatate

SANATATE | Cum se poate întări imunitatea copiilor

Copiii sunt expuși multor bacterii, viruși și paraziți, însă un sistem imunitar puternic îi va ajuta să evite îmbolnăvirile frecvente. Specialiștii spun că imunitatea celor mici poate fi crescută urmând câteva sfaturi simple de viață și de alimentație.

Pregătește-i cinci porții de fructe și legume pe zi!

O alimentație sănătoasă reprezintă baza pentru un sistem imunitar puternic. Morcovii, roșiile, ardeiul gras, broccoli, spanacul, merele, portocalele, kiwi, sunt alimente excelente pentru creșterea și susținerea imunității. Nucile, alunele, fasolea, lintea și năutul sunt bogate în vitamina A, B2, B6, zinc și seleniu, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Dacă nu știi ce cantitate de fructe și legume e suficientă, specialiștii recomandă ca aceasta să fie stabilită în funcție de vârsta și de activitatea fizică a copilului. Acesta poate mânca de-a lungul unei zile între 1 ceașcă și 1 ceașcă și jumătate de fructe proaspete și între 1 ceașcă și 2 cești și jumătate de legume crude și fierte.

Asigură-te că micuțul tău doarme bine!

Somnul este esențial pentru toată lumea, indiferent de vârstă, și cu atât mai mult pentru copii, care se află în plină creștere. Specialiștii consideră că un copil trebuie să doarmă între 10 și 14 ore pentru a se dezvolta corespunzător și pentru a nu-i scădea imunitatea. De asemenea, e bine ca în camera copilului să fie întuneric complet: întunericul stimulează producția de melatonină, care acționează ca un antioxidant puternic.

Învață-l că igiena este foarte importantă!

Fii un model pentru copilul tău în ce privește igiena corporală. Învață-l că, pentru a fi sănătos, trebuie să facă baie zilnic, să se spele pe dinți de două ori pe zi și pe mâini după ce vine de la joacă, înainte să mănânce și după ce merge la toaletă. Poți chiar să îi pui în baie o sticluță colorată de săpun lichid pe care să o folosească doar el.

Încurajează-l să facă mișcare!

Mulți copii nu au nevoie de un imbold pentru a fi activi, însă e bine ca energia să le fie canalizată într-un sport pe care să-l practice regulat. În plus, tu, ca părinte, poți face mișcare împreună cu el. Înotul, tenisul sau ciclismul sunt activități care îi vor crește imunitatea și, în plus, îi vor oferi ocazia de a petrece timp de calitate cu părinții.

Scoate-l la soare!

Mulți copii au deficit de vitamina D3 tocmai pentru că își petrec timpul doar în spații închise, fără să simtă soarele pe pielea lor. De câte ori ai ocazia, ieși cu cel mic la plimbare prin parcuri, păduri sau în zona rurală și lasă-l să se cațere și să alerge în voie. Nu doar imunitatea îi va crește, ci și forța fizică.

Fii afectuos cu el!

O îndrumare care nu necesită multe prezentări: copilul nu are nevoie de jucării scumpe cât are nevoie să simtă că e iubit, apreciat și îngrijit. Un copil vesel și relaxat, care se simte în siguranță, este un copil al cărui sistem imunitar are numai de câștigat.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page