Local

LOCAL | Poliția Locală a dat de furcă celor care au vrut să fenteze legea

În anul care a trecut, efectivul Poliţiei Locale a desfăşurat, pe trei schimburi, activităţi specifice pentru asigurarea unui climat de ordine şi linişte publică corespunzător, în zonele de responsabilitate, combaterea comerţului stradal neautorizat, depistarea şi sancţionarea persoanelor care depozitează gunoi menajer în locuri neautorizate, prevenirea şi sancţionarea altor fapte date în competenţă, acţionând, de asemenea, împreună cu cadre de la Poliţia Municipiului Botoşani, în patrule mixte pe linie de ordine publică şi siguranţă rutieră, în contextul protocolului încheiat.

Activitatea poliţiştilor locali a fost desfăşurată, conform atribuţiilor, pe următoarele aspecte:

  • Constatarea contravenţiilor şi aplicarea de sancţiuni contravenţionale;
  • Activitatea de prevenire şi combatere;
  • Asigurarea pazei obiectivelor date în competenţă.

Poliţiştii locali au constatat un număr de 124 contravenții,  fiind aplicate 75 sancțiuni cu amendă în valoare totală  de 26.650 lei, iar 49 cazuri, în care, datorită pericolului social redus al faptelor, s-a dispus avertismentul scris.

Menţinerea ordinii şi liniştii publice pe raza municipiului Botoşani

1.0. Legea nr. 61/1991 Privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice

Conform Legii 61/1991 au fost aplicate 3 sancțiuni cu amendă în valoare totală de 800 lei.

Combaterea comerţului neautorizat

S-au executat activităţi operative pentru combaterea comerţului neautorizat precum şi a altor fapte antisociale în special în Piaţa Centrală, dar şi în celelalte zone ale municipiului.

1.1. Legea nr. 145/2014  pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol.

Conform acestui act normativ a fost sancţionată o persoană cu amendă în valoare de 100 lei.

1.2. O.G. nr. 99/2000  – privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă

Conform acestui act normativ au fost sancţionate 2 persoane, din care una cu amendă în valoare de 200 lei și una cu avertisment scris, conform art. 73, pct. 1, lit. d pentru desfăşurarea unor de acte de comerţ  fără a deţine autorizaţie.

1.3. Legea nr. 349/2002  pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Conform  acestui act normativ a fost sancţionată o persoană cu avertisment scris.

1.4. Legea nr. 12/1990 –  privind protejarea populaţie împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

Conform acestui act normativ a fost sancţionată o persoană cu amendă în valoare de 500 lei, deoarece a desfăşurat activităţi comerciale fără acte de provenienţă a mărfii.

Prevenirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul protecţiei mediului

S-au desfăşurat activităţi de verificare a agenţilor economici cu privire la existenţa contractului pentru prestarea activităţii serviciului de salubrizare.

Au fost organizate acţiuni  în scopul urmăririi respectării prevederilor referitoare la păstrarea curăţeniei, respectarea normelor de igienă şi înfrumuseţare a municipiului, fiind efectuate controale la  agenţi comerciali, monitorizându-se condiţiile de ridicare, transport şi depozitare a deşeurilor rezultate din construcţii şi menajare în diferite zone ale municipiului.

1.5. H.C.L. 355/2011 – Privind obligaţii şi responsabilităţi în domeniul ordinii, curăţeniei şi igienei publice, întreţinerii calităţii mediului natural

Conform  acestui act normativ au fost sancţionate 3 persoane, din care una cu amendă în valoare de 1000 lei și 2 cu avertisment scris.

1.6. Legea 50/1991 – autorizarea executării lucrărilor de construcţii în locuinţe

S-au desfăşurat activităţi de verificare a extinderilor fără autorizaţie, conform Legii 50/1991, fiind astfel aplicate 5 sancţiuni cu amendă în valoare totală de 7000 lei.

Prevenirea şi sancţionarea contravenţiilor în domeniul disciplinei în construcţii şi afişajului stradal

Pentru îndeplinirea atribuțiilor stabilite conform competenței, polițiștii locali ai Serviciului Disciplina în Construcții și Afișaj Stradal au organizat și desfășurat acțiuni pentru depistarea construcțiilor efectuate fără respectarea normelor legale la imobilele proprietate privată și combaterea faptelor de încălcare și ocupare abuzivă a domeniului public prin construcții neautorizate.

Birou Dispecerat Si Evidenţa Persoanelor

Ofiţerii de serviciu de la Dispecerat, au luat măsuri de dirijare în zonele semnalate a patrulelor de ordine publică şi circulaţie aflate în teren, au răspuns  solicitărilor şefilor ierarhici privind luarea unor măsuri specifice şi au luat legătura cu alte instituţii publice abilitate sau compartimente din cadrul Poliţiei Locale, pentru rezolvarea problemelor sesizate telefonic sau raportate de către poliţiştii din teren.

Dirijarea patrulelor de ordine publică şi circulaţie în vederea soluţionării eficiente a sesizărilor şi reclamaţiilor venite din partea cetăţenilor.

Dispecerii din punctul de comandă de la Casa Cărţii au direcţionat către patrulele din teren ale Poliţiei Locale un număr de 21 situaţii de încălcare a legilor şi hotărârilor de Consiliu Local în vigoare, fiind, de asemenea, verificate în Baza Naţională de Date, în vederea sancţionării, un număr de 89 persoane.

Activitatea de colaborare cu reprezentanţii Poliţiei Municipiului Botoşani a continuat. În urma adreselor venite din partea Serviciului de Investigaţii Criminale şi a Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani, Biroul Dispecerat şi Evidenţa Persoanei din cadrul Poliţiei Locale a pus la dispoziţia organelor competente  materiale video, extrase de pe camerele de supraveghere, necesare soluţionării unor dosare natură penală sau contravenţională.

Asigurarea fluenţei traficului rutier

Au fost desfăşurate activităţi cu privire la circulaţia autovehiculelor destinate transportului de persoane, inclusiv servicii de turism şi a vehiculelor destinate transportului de mărfuri şi bunuri a căror masă maximă autorizată este  mai mare de 3, 5 tone.

În vederea fluidizării traficului rutier şi pietonal, în funcţie de competenţele ce ne revin pe această linie, au fost desfăşurate activităţi specifice pentru depistarea persoanelor care staţionează cu autovehiculele, le parchează în locuri interzise ori care circulă prin astfel de locuri.

1.7. H.C.L. nr. 70/2011 – privind organizarea circulaţiei rutiere în municipiul Botoşani, activitatea de eliberare a autovehiculelor staţionate neregulamentar pe domeniul public sau privat din municipiul Botoşani şi regimul parcărilor

În cursul acestei săptămâni, poliţiştii locali au acţionat pentru identificarea autovehiculelor parcate neregulamentar, fiind aplicate  16 sancțiuni  din care 13 cu amendă în valoare totală de 2600 lei și 3 cu avertisment scris.

Sancţiunile au fost aplicate în următoarele zone: Calea Națională – 10, Manolești Deal – 2, Pacea – 2, Gheorghe Filipescu – 1, B-dul Mihai Eminescu – 1.

1.8. O.U.G. nr. 195/2002 – privind circulaţia pe drumurile publice

Conform acestui act normativ au fost sancţionate contravenţional un număr de 88 persoane,  din care  50  cu amendă în valoare totală  de  14.450  lei și 100 puncte  penalizare, iar 38 cu avertisment scris şi 76 puncte penalizare.

Sancţiunile au fost aplicate în următoarele zone:  Calea Națională – 30, Primăverii – 9, Armeană – 9, Grivița – 9, Tudor Vladimirescu – 6, Mihail Kogălniceanu –6, B-dul Mihai Eminescu – 5, Sucevei – 3, Victoriei – 2, Vârnav – 2, Trandafirilor – 2, Cuza Vodă – 1, Octav Onicescu – 1, Marchian – 1, A.S. Pușkin – 1, Împărat Traian – 1,

1.9. H.G. nr. 1391/2006 – pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Conform acestui act normativ au fost sancţionate 4 persoane cu avertisment scris,  deoarece au traversat strada prin loc nepermis.

Sancţiunile au fost aplicate în următoarele zone: Ion Pillat – 3, Împărat Traian -1.

Structurat pe zone, situaţia constatării de contravenţii, în perioada analizată, se prezintă în felul următor:

Nr. crt. Zona de interes operativ TOTAL
1 Calea Națională 12
2 Aleea Azurului 2
3 Pietonalul Transilvaniei 1
4 Piața Centrală 1
5 Pacea 1
6 Gheorghe Filipescu 1
7 Gheorghe Hasnaș 1
8 Nicolae Grigorescu 1
9 Alte zone/acte normative rutier 104
TOTAL 124 

  1. ACTIVITATEA DE PREVENIRE:

În vederea îndeplinirii acestei sarcini, au fost efectuate patrulări în zonele de competenţă, pe trei schimburi şi s-au efectuat intervenţii rapide în cazurile în care s-a impus această măsură.

În perioada analizată nu mai fost efectuate servicii în patrule mixte, acţionându-se doar cu personalul propriu cât și cu patrule auto.

În cazul sesizărilor cetăţenilor ori din oficiu, s-a dispus deplasarea echipei de intervenţie în toate cazurile în care s-a impus. Tot în categoria activităţilor preventive, în special, în ceea ce priveşte  menţinerea unui climat de ordine şi linişte corespunzător, au fost legitimate 375 persoane, 423 atenţionate şi au fost dispersate 37 grupuri, care se manifestau zgomotos ori nu îşi justificau prezenţa în anumite locuri sau la anumite ore.

Activităţi preventive – reprezentare grafică.

  1. ASIGURAREA PAZEI OBIECTIVELOR DATE ÎN COMPETENŢĂ:

 Paza obiectivelor date în competenţă

Conform competenţelor, Poliţia Locală Botoşani, asigură paza celor 5 obiective, din subordinea Primăriei Municipiului Botoşani, respectiv:

– Direcţia de Taxe şi Impozite Locale;

– Direcţia de Asistenţă Socială;

– Incubatorul de Afaceri Cal. Naţională nr.144

– Sediul Primăriei.

– Înmatriculări auto.

Poliţiştii locali care au efectuat serviciul în aceste locaţii, au fost controlaţi în mod repetat de către şefii de schimb şi de conducerea instituţiei, nefiind constatate probleme deosebite.

  1. ACTIVITATEA DESFĂŞURATĂ ÎN PATRULE MIXTE:

 

În baza protocolului încheiat, au fost desfăşurate zilnic activităţi de patrulare în echipe mixte, cu cadre ale Biroului Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului Botoşani.

Zilnic, s-a acţionat cu în patrule mixte auto, pe linie de ordine publică.

Rezultatele obţinute în echipe mixte, fiind următoarele:

Activităţi de prevenire:

Activităţi desfăşurate Patrule mixte TOTAL
O.P. Rutier
Persoane legitimate 111 43 154
Persoane atenţionate 122 62 184
Grupuri identificate şi dispersate 13 13
Cerşetori depistaţi şi îndepărtaţi 5 5
Unităţi şcolare supravegheate 29 29
Parcări supravegheate 100 100
Pânde efectuate
Paznici verificaţi 19 19
Stări conflictuale aplanate 1 1
Sesizări verificate 4 27 31
Pers. conduse la sediul Poliţia Locală/Poliţia Municipală 4 4
Intervenţii 112 4 4
Obiective verificate 137 137
Autovehicule controlate 29 29
Infracţiuni constatate

 

ALTE ASPECTE:

 

Au fost supravegheate unităţile de învăţământ avute în consemn, pentru îndepărtarea din preajma acestora a persoanelor care nu îşi justifică prezenţa, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale din incinta şi zonele limitrofe ale acestor instituţii, nefiind constatate probleme deosebite.

S-a acţionat în zona cimitirelor Pacea şi Eternitatea pentru combaterea faptelor antisociale şi îndepărtarea din zonă a persoanelor fără adăpost, care apelează la mila publicului ori a celor care consumă băuturi alcoolice.

În cursul săptămânii s-a patrulat în permanenţă în parcuri, pe pietonalele Unirii, Transilvaniei şi Bancar, Centrul Istoric, dar şi în celelalte zone, pentru prevenirea distrugerii arborilor, arbuştilor, a instalaţiilor de iluminat, dar şi a celorlalte amenajări din aceste zone.

 

  • Au fost întreprinse acţiuni privind combaterea  depozitării gunoiului menajer în alte locuri decât cele stabilite.
  • Au fost în permanenţă preluate sesizări de la cetăţeni cu privire la locurile de parcare ocupate abuziv, precum şi fapte antisociale.
  • Din cauza faptului că persoane de etnie romă se manifestau gălăgios atât în zona Centrului Istoric cât şi Parcul Tineretului,  patrulele Poliţiei Locale au dispersat în repetate rânduri grupurile şi au aplicat sancţiuni contravenţionale conform legii nr. 61/1991.
  • S-a acţionat cu precădere la identificarea locaţiilor unde se găsesc grupuri de câini fără stăpân pentru comunicarea ulterioară către Primărie.
  • Au fost întreprinse acțiuni în vederea respectării prevederilor Legii nr. 15/2016, care modifică şi completează legea nr. 349/2002, stabilind astfel unele masuri privind prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prininterzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.
  • În data de 10.02.2017 orele 15 : 30 patrula auto mixtă a preluat un apel 112 la Market „Kaufland”, unde numitul M. Ioan a sesizat faptul că a surprins o persoană care încerca să sustragă mai multe bunuri, respectiv seturi de baterii etc. La faţa locului a fost identificat numitul A. Constantin din Leorda, care a recunoscut faptele. Autorul a fost condus la sediul IPJ pentru continuarea cercetărilor.
  • În data de 13.02.2017 orele 14 : 09 patrula auto mixtă a preluat un apel 112 pe strada Octav Onicescu la „Orange”, unde numita S. Tania din Botoşani, a reclamat faptul că a fost tâlhărită de o persoană necunoscută. La faţa locului partea vătămată a relatat că după ce a scos bani de la bancomatul „BCR”, s-a îndreptat spre magazinul „Orange” pentru a plăti factura, timp în care o persoană de sex masculin i-a sustras portofelul care conţinea suma de 600 lei şi actele de identitate. Persoana în cauză a fost condusă împreună cu un martor, la sediul IPJ pentru continuarea cercetărilor.
  • În data de 14.02.2017 orele 13:00 patrula auto a preluat un apel pe strada Calea Națională nr.57 , unde numita F. Ina-Gabriela, a reclamat faptul că în timp ce intra în scară cu fetița ei de 10 ani, a căzut un țurțur de gheață în fața copilului de la balconul unui apartament aflat la etajul superior al blocului. Proprietarul apartamentului de unde a căzut gheața a menționat ca va îndepărta gheața.
  • În data de 14.02.2017 orele 15 : 00 patrula auto a preluat o sesizare pe strada Viilor nr. 1, unde din nou locuitorii din zonă au reclamat faptul că vecinul lor ascultă muzică la intensitate mare a volumului şi nu se pot odihni. La faţa locului sesizarea s-a confirmat, însă de această dată a fost identificată C. Micșunica, proprietara apartamentului. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional conform legii nr. 61/1991 cu amendă în valoare de 500 lei.
  • În jurul orei 09.30, în timpul patrulării în zona Centrului Istoric, s-au observat ornamente căzute de pe o clădire, drept pentru care s-a procedat la izolarea perimetrului prevenind astfel producerea de accidente.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page