Sanatate

SANATATE | Trusa bunicii pentru neplăcerile iernii

Tuse, febră, dureri de gât… ai face orice pentru a scăpa mai repede de aceste neplăceri care vin „la pachet” cu sezonul rece. Nu de puține ori, leacurile din bătrâni s-au dovedit cel puțin la fel de eficiente ca medicamentele din farmacii.

Cimbru și miere, în caz de tuse

Îți poți prepara ușor acasă un leac eficient pentru ca tusea să treacă mai repede. Ai nevoie de: 2 lingurițe de cimbru, 2 lingurițe de miere, suc obținut dintr-o jumătate de lămâie și de 250 ml de apă. Fierbe apa, adaugă cimbrul și lasă la infuzat 10 minute. Filtrează, adaugă sucul de lămâie și, când se mai răcește, mierea. Ia 125 ml din acest remediu, de 4 ori pe zi.

Ghimbirul, de ajutor în răceală

Remediile pe bază de ghimbir sunt recomandate pentru stimularea imunității, pentru degajarea căilor respiratorii și pentru scăderea febrei, fiind utile în răceli și gripă. Se prepară un ceai dintr-o linguriță de ghimbir ras, dat prin răzătoarea mare, la o cană cu apă. Se lasă la infuzat 10 minute și se consumă 1-3 căni pe zi.

Ia o linguriță cu miere încă din primele momente în care tusea îți dă târcoale. Mierea are acțiune calmantă și inhibă dezvoltarea microbilor la nivelul gâtului.

Dr. Daniela Bușneag, medic de medicină generală,
competențe apifitoterapie, homeopatie, Centrul de Sănătate și Viață Armonia, București

O alternativă naturală la medicația alopată în prevenție și tratament o constituie produsele care conțin plante ce ajută la calmarea iritaţiei mucoasei nazale şi a gâtului, la uşurarea respiraţiei, la reglarea temperaturii corpului și la eliminarea disconfortul respirator.

Printre acestea se numără produsele ce conțin, printre altele, scoarţă de salcie, extract de unghia-găinii, usturoi, creţuşcă și şovârv.
Dacă despre scoarța de salcie și crețușcă se știe că au în compoziție substanțe prezente și în binecunoscuta aspirină, fără a avea însă efectele adverse ale acesteia, despre unghia-găinii se cunosc mai puține.

Planta este cunoscută pentru capacitatea de stimulare a producției de interferon în organism. De asemenea, are proprietăți antibacteriene, antivirale, antioxidante. Studiile au arătat potențialul imunomodulator al acestei plante și eficiența ei în prevenirea răcelilor, infecțiilor de tract respirator superior și pentru grăbirea recuperării pacienților cu imunitatea scăzută.

Aceste plante pot fi găsite în numeroase produse naturale sub formă de pulberi încapsulate, tincturi sau ceaiuri. Totodată, comprimatele care conțin propolis, cătină și măceșe întăresc imunitatea și curăță gâtul de bacteriile și virusurile care pot produce boli specifice sezonului rece.

Apă caldă cu lămâie, pe stomacul gol

Un gest pe cât de simplu, pe atât de benefic pentru sănătate este să consumi în fiecare dimineață, pe stomacul gol, o cană cu apă călduță, în care diluezi sucul de la o lămâie.

În afara beneficiilor aduse pentru digestie și pentru eliminarea toxinelor, acest remediu este utile și pentru creșterea imunității. Vitamina C și potasiul din lămâie sunt „arme” contra răcelii și, de asemenea, stimulează funcțiile cerebrale și normalizează tensiunea.

Ginkgo biloba pune sângele în mișcare

Cum iarna se acutizează problemele de circulație periferică, este bine de știut că ai la dispoziție diverse remedii care și-au dovedit eficiența în combaterea acestei probleme.

În acest sens, una dintre cele mai potrivite plante este ginkgo biloba. Frunzele acestei plante conțin diverse substanțe, printre care glico-flavonoidele și terpenolactone, care mențin „suplețea” vaselor și reduc vâscozitatea sângelui, ceea ce îmbunătățește circulația.

Planta se administrează ca infuzie (1 linguriță la 250 ml de apă). Se lasă la infuzat un sfert de oră și se beau 2 căni pe zi. Ginkgo biloba nu este indicată celor care urmează tratament cu anticoagulante.

Socul, benefic în stările gripale

Un remediu potrivit pentru multe dintre neplăcerile iernii este socul. Planta are proprietăți antiinflamatoare și antivirale, reducând riscul inflmațiilor la nivelul căilor respiratorii. La debutul stărilor gripale, se pot consuma 3 căni cu ceai de soc pe zi (o lingură de flori la o cană cu apă). Leacul combate usturimea în gât și febra, fiind indicat și în sinuzită, faringită și bronșită.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page