Sanatate

SANATATE | Cele mai sănătoase fructe uscate

Fructele uscate furnizează corpului energia de care are nevoie, sunt un remediu pentru anemie, carenţă de vitamine şi sunt un laxativ natural. Fructele uscate trebuie consumate însă cu prudenţă de persoanele predispuse la obezitate, pentru că sunt bogate în calorii, carbohidraţi şi glucide. Trebuie ştiut că cele mai sănătose fructe sunt cele uscate acasă, fără adaos de zahăr sau conservanţi.

Cele mai sănătoase fructe uscate – Stafidele cresc densitatea osoasă

Desfătare „dulce” a naturii, stafidele au un conţinut ridicat de fructoză, motiv pentru care sunt indicate cu moderaţie diabeticilor. Ele sunt bogate în fibre, antioxidanţi, vitamine, minerale, fier, potasiu şi calciu.

De asemenea, potrivit healthmad.com, ele pot ajuta la creşterea densităţii osoase, datorită conţinutului de bor, mineral care ajută la metabolismul calciului şi al vitaminei D. Stafidele ajută dinţii, gingiile şi vederea, fiind, în acest sens, la fel de indicate ca şi morcovii.

Cele mai sănătoase fructe uscate – Smochinele reglează tensiunea arterială

Bogate în potasiu, mineral care reglează tensiunea arterială, smochinele sunt benefice şi în cazul celor cu probleme digestive (în special în afecţiunile biliare), respiratorii, printre care, bronşite şi laringite, şi în astenii.

Cu un conţinut bogat de vitamina B6, fibre, magneziu, calciu şi antioxidanţi, aceste fructe pot scădea colesterolul „rău” şi pot preveni bolile de inimă şi cancerul de colon. Cu un înalt conţinut alcalin, smochinele pot echilibra pH-ul organismului.

 

Cele mai sănătoase fructe uscate – Curmalele combat anemia şi depresia după naștere

Sursă de fier, curmalele sunt recomandate anemicilor, persoanelor aflate în convalescenţă şi celor cu probleme intestinale. De asemenea, curmalele conţin stimulenţi care întăresc musculatura uterină în ultimele luni de sarcină, facilitând dilatarea colului uterin, precum şi reducerea sângerării după naştere.

Nutriţioniştii recomandă curmalele femeilor lăuze şi celor care alăptează la sân, fiindcă uşurează depresia postnatală şi furnizează laptelui matern nutrienţi ce întăresc sistemul imunitar al copilului.

Cele mai sănătoase fructe uscate – Caisele previn cancerul

Caisele uscate conţin betacaroten, vitaminele A şi E, magneziu, fier, calciu, fosfor, potasiu şi licopen, antioxidant cu efecte antitumorale. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, prin nutrienţii săi, caisele pot preveni o serie de cancere, printre care cel de esofag şi de plămâni. Doar cinci caise uscate pot furniza organismului 36 la sută din necesarul zilnic de vitamina A.

Bine de știut

Fructele se pot usca şi acasă

Caisele, piersicile, merele, prunele sunt câteva dintre fructele care se pot usca şi acasă. Prin uscare, fructele se micşorează, deci e preferabil să fie alese fructe mari. După ce, în prealabil, au fost spălate bine şi au fost scoşi sâmburii, se feliază (cu excepţia prunelor), se aşază feliile pe grătarul metalic al cuptorului şi se reglează o temperatură de 110 grade Celsius.

Pentru a evita decolorarea sau înnegrirea în timpul uscării fructelor, se poate aplica pe acestea în prealabil un amestec de lămâie şi apă. Înainte de a fi depozitate în recipiente, fructele se lasă să se răcească.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page