ImportantSport

SPORT | FC Botosani in Europa League! Un vis, foarte aproape de a deveni realitate

În contextul unui fotbal românesc măcinat puternic de neajunsuri financiare, multe date şi de problemele pe care finanţatorii cluburilor le au cu legea, UEFA a luat o decizie care ar putea afecta şi mai mult reprezentarea ţării noastre în competiţiile europene. Marţi, forul fotbalistic european a luat decizia de a suspenda timp de trei sezoane din cupele europene cluburile Astra Giurgiu şi CFR Cluj. Măsura vine drept pedeapsă pentru încălcarea regulilor de fair-play financiar, precum şi ca urmare a neplăţii datoriilor către terţi. 

Situaţia celor două poate fi remediată dacă până pe 31 ianuarie 2015 vor face dovada faptului că şi-au achitat datoriile, însă în acest moment, sub efectele produse de decizia UEFA, şefii fotbalului românesc se confruntă cu o situaţie incredibilă: şase cluburi din Liga 1 nu au dreptul de a evolua în cupele europene, iar alte trei, Petrolul Ploieşti, FC Braşov şi Ceahlăul Piatra Neamţ, sunt într-o situaţie financiară dezastruoasă care ar putea duce către acelaşi deznodământ.

  1. Steaua – nu are probleme financiare, poate participa în cupele europene
  2. CFR Cluj – exclusă din cupele europene, situaţie financiară dezastruoasă
  3. Petrolul – finanţatorul Dan Capră are probleme cu legea, salarii neplătite, jucători importanţi lăsaţi să plece
  4. Astra – exclusă din cupele europene, datorii de circa 1 milion de euro
  5. ASA Tg. Mureş – nu are probleme financiare, poate participa în cupele europene
  6. CSU Craiova – nu are probleme financiare, poate participa în cupele europene
  7. FC Botoşani – poate participa în cupele europene, nu are probleme financiare
  8. Dinamo – în insolvenţă, nu poate participa în cupele europene
  9. Viitorul – poate participa în cupele europene, nu are probleme financiare
  10. FC Braşov – poate participa în cupele europene, însă are probleme financiare grave, salarii restante pe mai multe luni
  11. ”U” Cluj – în insolvenţă, nu poate participa în cupele europene
  12. Pandurii Tg. Jiu – poate participa în cupele europene
  13. Gaz Metan – poate participa în cupele europene, probleme financiare minore
  14. Concordia Chiajna – poate participa în cupele europene, fără probleme financiare
  15. Ceahlăul – situaţie financiară dezastruoasă, clubul este de vânzare
  16. CSMS Iaşi – situaţie financiară stabilă, poate participa în cupele europene
  17. Oţelul – în insolvenţă, nu poate participa în cupele europene
  18. Rapid – în insolvenţă nu poate participa în cupele europene

Poziţiile 5-6 în clasamentul Ligii 1, locuri de cupe europene?

Este doar un exerciţiu de imaginaţie care ia în calcul cele mai proaste variante cu putinţă, însă nu pare deloc departe de adevăr în condiţiile existente în fotbalul românesc, unul dependent pentru supravieţuirea în 2015 de sumele care ar trebui să vină din drepturile de televizare. Echipa care se va clasa pe primul loc la finalul acestei ediţii de campionat va primi dreptul de a participa în turul 2 preliminar al Ligii Campionilor. Cum Steaua este favorită la câştigarea trofeului, cel mai probabil ea va putea juca în C1. Mai departe intervin necunoscutele. Echipa de pe locul 2 va juca în turul 2 preliminar al Europa League, iar cea de pe locul 3 va intra în competiţie din turul 1, însă numele acestora sunt greu de anticipat. Abia echipele de pe locurile 5, 6 şi 7 – ASA Tg. Mureş, CSU Craiova şi FC Botoşani – sunt oarecum ferite de probleme financiare grave, în condiţiile în care toate cele de deasupra lor, fără Steaua, se confruntă cu probleme.

Semifinalele Cupei: trei echipe cu probleme financiare şi Steaua

Câştigătoarea din acest an a Cupei României va juca în turul 2 preliminar al Europa League, spune regulamentul, iar asta dă naştere unor noi discuţii. În semifinalele competiţiei au ajuns două echipe fără drept de joc în Europa în acest moment – ”U” Cluj şi CFR Cluj – şi una cu probleme financiare serioase: Petrolul Ploieşti. Doar Steaua are siguranţa participării în cupele europene, motiv pentru care, în cel mai negru scenariu, locul de Europa League dat de Cupa României ar fi transferat către cea mai bună clasare din Liga I. Astfel, se poate ajunge la situaţia ca locul 7, ocupat acum de FC Botoşani, să aibă dreptul de a juca în turul 2 al C2.

Sursa: www.prosport.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page