Sanatate

SANATATE | Gutuile ţin răceala la distanţă

Gutuile amărui nu sunt doar fructe gustoase de toamnă, ci şi ajutoare de nădejde în sezonul rece. Ele umplu organismul de vitamine şi-l feresc de viruşi şi bacterii.

Capriciile toamnei aduc două dintre cele mai frecvente afecţiuni specifice sezonului rece: gripa şi răceala. Cu un conţinut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi fier, gutuile întăresc sistemul imunitar şi îl ajută să lupte împotriva virozelor respiratorii.

Păstrează organismul tânăr

În lupta cu E-urile, antioxidanţii sunt cei care ne ajută să păstrăm organismul sănătos. Specialiştii au dezvăluit proprietăţi antioxidante uimitoare ascunse în pulpa deliciosului fruct. Aceştia au plasat gutuia în topul celor mai puternice arme în lupta cu radicalii liberi şi implicit cu îmbătrânirea prematură.

Întăresc inima

Consumul frecvent de gutui reduce nivelul de colesterol rău, care ne pune sănătatea inimii în pericol. Potasiul pe care-l găsim în aceste fructe ajută la prevenirea bolilor de inimă, reuşind astfel să menţină o tensiune optimă.

Asigură necesarul de vitamina C

100 g de gutui au 37% din doza zilnică recomandată de vitamina C. În condiţiile în care un singur fruct poate ajunge la 800 de grame, rezultă că o gutuie pe zi acoperă tot necesarul de vitamina C.

Împrospătează respiraţia

O felie de gutuie poate să taie greaţa, să combată stările de vomă, dar şi de salivaţie abundentă. Mestecată încet, după masă, are capacitatea de a împrospăta respiraţia, îndepărtând mirosul urât al gurii.

Atenţie la stomac

Gutuile sunt fructe acide, de aceea, este posibil ca persoanele cu hiperaciditate gastrică să nu tolereze aceste fructe consumate crude. Le puteţi savura sub formă de compot sau dulceaţă. Avantajul este că, spre deosebire de alte fructe, gutuile îşi păstrează proprietăţile terapeutice chiar şi atunci când au fost preparate termic.

Iată ce poţi face dintr-o gutuie

Suc. Se obţine prin stoarcerea la storcătorul electric. Se consumă dimineaţa pe stomacul gol, câte un păhărel. Este contraindicat persoanelor ce suferă de constipaţii.

Ceai. Se pune la fiert gutuia, după care se pasează fructul şi se amestecă cu lichidul în care a fiert la care se poate adăuga 50 g zahăr sau miere. Este recomandat în tratarea enteritelor acute, în digestii anevoioase, tuberculoză.

Infuzie din frunze şi coji. O linguriţă de amestec de frunze şi coji de fructe uscate, la o cană cu apă clocotită, calmează tusea şi înlătură răguşeala.

Tinctură din sâmburi. Se ia o mână bună de sâmburi de gutui, se zdobesc şi se pun la macerat 14 – 15 zile în 100 ml alcool alimentar. După ce a trecut perioada de macerare, se filtrează şi se poate folosi. Este recomandat pentru a preveni apariţia ridurilor şi revigorarea tenului obosit.

Sursa: clicksanatate.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page