Educatie

Zile libere pentru părinţi în perioada în care şcolile sunt închise

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea prin care se acordă zile libere părinţilor pentru a-şi supraveghea copiii atunci când şcolile sunt închise. Prevederile urmează să se aplice şi în cazul familiilor monoparentale.

Zile libere pentru părinţi în perioada în care şcolile sunt închise. Legea promulgată de Klaus Iohannis are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 182/2020 care cuprinde prevederi referitoare la îmbunătăţirea cadrului legal privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, precum şi în situaţia în care este suspendată sau limitată activitatea didactică din şcoli.

De asemenea, acordarea de zile libere plătite este condiţionată dacă părinţii nu îşi desfăşoară activitatea în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu. Se mai prevede completarea art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020, astfel încât accesul la suma acordată în scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice pentru salariaţii care au lucrat minimum 15 zile în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă să fie permis numai angajatorilor care şi-au îndeplinit obligaţiile legale de modificare a raportului de muncă al salariatului şi au transmis datele înregistrate în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor, în termenul legal de înregistrare a modificării, raportat la perioada stării de urgenţă, prevede actul normativ, conform Agerpres.

Acordarea de zile libere se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară;

b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere, se află într-una dintre situaţiile prevăzute la art.3 din Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Share This Article:

close

error: Alert: Content is protected !!